Сјећања Црњанског на Велики рат

Мирна Пијетловић
Сјећања Црњанског на Велики рат

Београд - Представа "Дневник о Чарнојевићу" по роману Милоша Црњанског у режији Милоша Лолића премијерно је изведена у сриједу увече на великој сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.

Нова представа вишеструко награђиваног редитеља и то по дјелу једног од највећих српских писаца изазвала је велико интересовање публике.

Глумачки ансамбл заслужено је добио дуг аплауз, али су многи гледаоци замјерили да је представа остала готово искључиво на тексту, као у некој врсти поетског театра, без одлика правог сценског чина.

Глумци не играју класичне ликове већ је свако од њих наизмјенично наратор. У фрагментарној форми, као и у самом роману тока свијести, износе сјећања Црњанског на Први свјетски рат, ровове, крв и блато, али и на дјетињство, студентске дане, љубавнице, пријатеља, говоре лирске записе аутора о боји неба, Суматри, смислу живота.

- У "Дневнику о Чарнојевићу" ми све време лутамо у доживљајима рата, да би сваки од тих доживљаја померао фокус са рата на нешто друго, на нешто друго битно - на еротско чак. И сада тај клинч Ероса и Танатоса, та њихова испреплетеност, бива много значајнија тема него несрећна судбина младог аустроугарског војника - наводи редитељ представе Милош Лолић.

Они који воле Црњанског сигурно ће уживати, али је питање колико ће публике привући овакав сценски експеримент.

Сценограф је Јасмина Холбус, костимограф Марија Марковић, драматург Периша Перишић, композитор Невена Глушица, кореограф Драгана Булут.

Иначе, представа је посљедњи дио пројекта "Пали анђео историје" у овој години. Пројекат је поводом стогодишњице почетка Првог свјетског рата ЈДП покренуо 2012. у сарадњи са Унијом театара Европе и уз финансијску подршку Министарства културе Србије.

Роле

Представу изводе Војислав Брајовић, Бранислав Лечић, Никола Ђуричко, Војин Ћетковић, Милан Марић, Стефан Бундало, Христина Поповић, Јелена Илић, Милена Живановић и Марко Грабеж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана