Сизифова борба за спас ћирилице

Александра Маџар
Сизифова борба за спас ћирилице

Бањалука - Спој љубави према теологији и умјетности испуњава биће ђакона добојског Саборног храма и храма Светих апостола Петра и Павла и умјетника Бојана Јокановића. И иако на прву, теологија и умјетност за многе могу бити чудан спој, уколико упловимо у дубину мисли, схватамо да су умјетност и црква одувијек били уско повезани.

То је баш тим ријечима потврдио и Јокановић са којим смо разговарали баш пред отварање његове изложбе карикатура у Банском двору Културном центру, које је заказано за недјељу, 6. август, у организацији Иницијативе грађана "Култура, култури".

- Нисам иконописац, али се трудим да илустрације које стварам имају корисну поуку. Апостол Павле дивно каже у својој посланици Коринћанима: "Све ми је слободно, али није све на корист". Тако то иде и са умјетношћу. Сваки човјек добија од Господа дар или таланат, али на њему је задатак да га не закопа, него да га искористи на најбољи користан начин. Мислим да је свакако позитивно што сам таленат за цртање, који ми је дат, искористио у едукативну сврху - испричао је Јокановић и објаснио да је изложба карикатура о неуморној Сизифовој борби за спас ћирилице и правописа првенствено образовног, али шаљивог карактера.

Визуелно се, сматра он, најбоље памти, тако да од публике која посјети поставку очекује да нешто научи или преиспита своје знање.

- Нажалост, увијек су посјетиоци људи који већ знају језичка правила, они који "незнају" такви се не стиде тога и уопште их и не занима да науче - истиче Јокановић.

У свијету илустрација нашао се сасвим случајно.

- Прва илустрација коју сам нацртао сасвим случајно, не размишљајући о серији која ће накнадно услиједити била је језичка недоумица (ако се уопште може назвати недоумицом) "не знам". Људи су били одушевљени шаљивим приказом најучесталије правописне грешке и добио сам безброј молби да наставим серију илустрација... и ето, тако је почела прича о мојој сизифовској борби - испричао је Јанковић.

Оно што му свакако причињава додатно задовољство је чињеница да се његови радови налазе на пановима многих школа.

Та дјела подстичу дјецу на учење и рад, тако да много илустрација добијам из разних школа које су дјеца израдила по узору на моје радове. Морам признати да су много креативнији од мене - казао је Јокановић.

Култура никад угроженија

Јокановић саосјећа са идејом Иницијативе грађана "Култура, култури".

- Наравно да саосјећам са овим својим храбрим саборцима, који као и ја, само на другом локалном фронту бију битке за спас културе. Та битка је важнија него икад до сада, јер култура (у сваком смислу) никада није била угроженија - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана