Сирена Аријел четврт вијека омиљени лик

Александра Маџар
Сирена Аријел четврт вијека омиљени лик

Филм којег се многи сјећају као једног од најљепших Дизнијевих остварења, чувена "Мала сирена", ових дана прославио је 25. рођендан.

"Мала сирена" редитеља Рона Клементса и Џона Мускера је први хит који се појавио из Дизнијеве продукције, послије успјешне "Успаване љепотице" из 1959. године.

Дубоко испод мора краљ Тритон, владар океана, спустио се у арену да би уживао у концерту који је припремио рак Себастијан, а у којем наступају све његове кћерке. Када концерт почне, публика остаје затечена пошто се установи да се Тритонова најмлађа кћерка Аријел није појавила. Сирена тинејџерка је за то вријеме била са својим другаром, рибом Флаундером, истраживајући потонули брод и скупљајући људске предмете. Пошто се расијана Аријел сјетила да је пропустила концерт, пожурила је кући да би се извинила оцу, који љут наређује раку Себастијану да је прати и чува од невоља.

Убрзо послије тога избија олуја и један брод тоне. Аријел спашава човјека са брода, принца Ерика и заљубљује се у њега. Због њеног чудног понашања Тритон притишће Себастијана, који му открива истину - да се сирена заљубила у човјека. Љута Аријел у брзоплетости одлази код вјештице Урсуле и са њом склапа договор да је претвори у људско биће, али под условом да се одрекне свог анђеоског гласа. Принц мора да се заљуби у њу у року од три дана. Уколико се то не деси, она ће постати Урсулина робиња. Радња филма се затим наставља на земљи, пошто се Аријел претвара у људско биће и покушава да освоји Ерика. Клементс је на ову идеју дошао пошто је у књижари наишао на истоимену бајку Ханса Кристијана Андерсена. Међутим, Андерсенова прича је много трагичнија него прича о Аријел која је оставила неизбрисив траг у популарној култури. У Андерсеновој бајци из 1837. године Аријел је очарана не само принцем, већ и вјечном душом коју људи посједују, што није својствено сиренама. У Андерсеновој бајци она губи принца и претвара се у морску пјену, док у филму "они живе срећно и задовољно до краја живота". Клементс и Мускер су више ствари измијенили у свом филму, па су вјештицу Урсулу направили агресивнијом него у оригиналној бајци. Њу су створили кроз микс Беатрис Артур (лик Џоан Колинс из серије "Династија") и хоботнице. У интервјуу за "Хафингтон пост" објаснили су да је Урсула имала више форми.

- Једна идеја је била да је риба-лав, риба лист и хоботница, али било је заиста интересантно гледати шта она може да уради са својим пипцима, па смо се одлучили за хоботницу - објаснили су.

Клементс и Мускер су рекли и да је сама Аријел прошла више трансформација. У почетку је била веома слична Андерсеновом лику - стидљива и пасивна. Међутим, жељели су да Аријел представе као праву тинејџерку, па су гледали филмове са дјевојкама тог узраста, обраћајући пажњу на њихово понашање. За оба редитеља "Мала сирена" је прије свега прича о односу оца и кћерке.

- Иако је љубавна прича важна, мислим да је однос отац-кћерка била кључна ствар - казао је Мускер.

Додао је да је то прича о томе да родитељи желе најбоље за своју дјецу, али да се њихове идеје и идеје дјеце у знатној мјери разликују. Правили су филм за себе, а надали су се да ће се и другима свидјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана