Sibirski umjetnici nastupom u banjaluci završili ovogodišnji projekat

Sibirski umjetnici nastupom u banjaluci završili ovogodišnji projekat 13.09.2017 13:14 | Srna

Banjaluka - Nastupom na maloj sceni Dječijeg pozorišta u Banjaluci, ruski umjetnici teatra "Skena" završili su ovogodišnji projekat "Bogotol-Sibir-Balkan".

Umjetnici-amateri pozorišta "Skena" iz ruskog grada Bogotol izveli su sinoć predstave po komadima Antona Pavloviča Čehova i Branislava Nušića, a održan je i poetsko-muzički program.


"Ovaj projekat proteklih dana prenio je srpskom narodu kulturu provincije, iz dubine Rusije, sibirskog grada Bogotol. Ovi umjetnici pokazali su da ruska kultura nije samo u Moskvi i Sankt Peterburgu, pokazali su svoj veliki talenat iz malog ruskog grada sa oko 20.000 stanovnika", rekla je Srni organizator projekta Dragana Jovović.

U okviru ovog projekta u Dječijem pozorištu u Banjaluci predstavilo se i rusko dječije pozorište "Globus", a u Ruskom centru otvorena je izložba slika ruskog slikara Andreja Slizevskog, čija su djela kritičari ocijenili jako dobro.

"Vidjeli smo da se i u malim ruskim gradovima mnogo pažnje posvećuje kulturi i radu sa djecom, koja su pokazala veliki talenat i kreativan ruski duh", dodala je Jovovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost domaćinima koji su u Banjaluci omogućili nastup ruskim umjetnicima, kao i upravi Andrićgrada i srpskom režiseru Emiru Kusturici, koji ih je dočekao u tom gradu, te višegradskom svešteniku Aleksandru Topaloviću i načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću.

Reditelj u pozorištu "Skena" Nadežda Pankova rekla je da nosi divne utiske iz Republike Srpske - ponosne i slobodne zemlje.

Direktor Doma dječijeg stvaralaštva grad Bogotol Tatjana Kadačnjikova istakla je da je njihova ekipa i u Republici Srpskoj i Srbiji toplo i srdačno dočekana, da je primijetila da Srbi uče ruski jezik i da su zainteresovani za rusku kulturu, te izrazila nadu da će biti nastavljena kulturna saradnja dva bratska naroda.

Grupa umjetnika iz Sibira u okviru projekta "Bogotol-Sibir-Balkan" gostovala je proteklih dana u Beogradu, Višegradu, Andrićgradu, a posjetu je završila nastupima u Banjaluci.

Program ovih umjetnika sastojao se od predstava koje su rađene po tekstu Antona Pavloviča Čehova i Branislava Nušića, zatim dječijih predstava, nastupa sa gitarom i ruskim pjesmama, te recitacija. Izložene umjetničke slike i fotografije ruskog slikara predstavljaju portrete, pejzaže Sibira i Bajkala, te slike o pravoslavlju.

Prije dvije godine realizovali su projekat "Balkanu s ljubavlju iz Sibira", a tada su posjetili Beograd, Bijeljinu i Višegrad.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica