Шест деценија постојања Музичке школе Саво Балабан из Приједора

Снежана Тасић
Шест деценија постојања Музичке школе Саво Балабан из Приједора

Приједор - Соло пјевање омиљена је катедра и код ученика приједорске Музичке школе "Саво Балабан", тако да је у концертним активностима којима се обиљежава 60 година ове школе значајно мјесто заузео и наступ ученика и професора соло пјевања.

Обиљежавању овог јубилеја прикључила се и млада оперска пјевачица Миљана Радиновић, која каже да јој је припала велика част да својим солистичким концертом у Галерији '96 у Приједору увелича овај догађај значајан за школу у којој тренутно ради.

Радиновићеву је на клавиру пратила Софија Ковачевић, а као гост је наступила и професор гитаре Сунчица Тркуља.

Додаје да је припремила српске и руске пјесме које се њој допадају, а да је по реакцији публике видјела да је избор био пун погодак.

- Трудила сам се да изаберем најљепша дјела наших и руских класичара Пребанде, Милоја Милојевића, Крешимира Берановића, Сергеја Рахмањинова, Глинке, Чајковског - истакла је Радиновићева.

Каже да се соло пјевач рађа, а не постаје и да је она још као мала, према ријечима њених родитеља, знала да ће бити оперска пјевачица.

- Иако на првом мјесту морају да постоје неке ствари као што је таленат, предиспозиције за овај позив па и велики труд и рад јер  и пјевање се учи, пресудна је та огромна љубав према том позиву - каже Радиновићева.

Сљедећи заказан наступ ова вишеструко награђивана умјетница има 5. децембра у Народном позоришту у Београду.

Директор Музичке школе "Саво Балабан" Гојко Рађеновић је након концерта истакао да је јубилеј, 60 година постојања ове  школе, подијељен у три циклуса и да су то ученички концерти  мјешовитог типа, концерти музичких талената и концерти студената и професора. Завршна академија заказана је за 23. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана