Šest decenija lutkarske magije

Aleksandra Glišić
Šest decenija lutkarske magije

Banjaluka - Od prve lutkarske premijere u Dječijem pozorištu Republike Srpske - izvođenja predstave "Šumski car i Zlatna ribica" prošlo je 60 godina, a ova kuća i dalje hoda samo putevima uspjeha.

Za predstave ovog teatra čulo se širom svijeta, izvođene su na više kontinenata, a veliki jubilej proslavili su kako i dolikuje - svečano, uz zatvaranje festivala i dodjelu nagrada. Brojni gosti 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je zatvoren u petak uveče (na dan prve lutkarske premijere), kao i učesnici manifestacije, slavili su zajedno sa umjetničkim timom pozorišta.

Dodijeljene su i nagrade na festivalu čiji je organizator Dječije pozorište RS, a u čast nagrađenih izvedena je predstava "Gospodar pesme" Pozorištanca "Puž" iz Beograda.

Osim festivalskih priznanja, jedna nagrada stigla je iz Mostara, za direktora Dječijeg pozorišta RS Predraga Bjeloševića. Riječ je o nagradi "Safet Ćišić" za menadžment u kulturi koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj Tmačart iz Mostara.

- Uspjeh je dovesti 12 teatara iz cijelog svijeta na festival, a ne dobiti nijednu zamjerku. Drago mi je što se svi učesnici vraćaju svojim kućama raspoloženi i što su ponijeli najljepše utiske. To je i cilj međunarodnog festivala, da pošaljemo lijepu sliku o Banjaluci i Republici Srpskoj u svijet - kaže Predrag Bjelošević.

Podsjetio je da se oni kao domaćini svake godine trude da se predstave u najboljem svjetlu izvodeći svoje predstave na festivalu, ali nikada nisu u konkurenciji. Za ovaj festival odabrali su dvije predstave "Mačak u čizmama" i "Odisej - San o povratku". Za obje su dobili samo riječi hvale.  

- A ono što uvijek oduševljava one koji prvi put dolaze u našu kuću je Muzej pozorišnih lutaka - primijetio je Bjelošević.

Neki od nagrađenih nisu bili na dodjeli nagrada, ali oni koji jesu nisu krili oduševljenje.

- Izuzetno nam je važna ova specijalna nagrada za kolektivnu igru jer smo od početka na ovoj predstavi radili kao tim. U njoj se niko posebno ne ističe. Predstava i funkcioniše jer igramo jedni za druge i igramo kao jedan. Inače, cijeli festival je zaista odličan  - rekao je glumac Pozorišta lutaka Niš Davorin Dimić, koji igra u predstavi nagrađenoj specijalnom nagradom za kolektivnu igru.

Prevaziđene jezičke barijere

Predsjednik festivalskog žirija David Burman osvrnuo se na predstavu "Priča o Ferdinandu" Pozorišta lutaka "Guliver" iz Varšave, koja je dobila Gran pri.

- Ovaj komad sadrži sve elemente koje treba da ima jedna predstava za djecu. Svaki od tih elemenata je na izuzetno visokom nivou i to je zaista fascinantno. To je jedna fantastična predstava koja je uspjela da jednu vrlo slojevitu priču ispriča tako da prevazilazi jezičku barijeru - smatra Burman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana