Sergej Trifunović za Glas Srpske: Revolucija ne može donijeti ništa dobro

Aleksandra Glišić
Sergej Trifunović za Glas Srpske: Revolucija ne može donijeti ništa dobro

Banjaluka - Svako pozorište bi trebalo da radi Šekspira jednom godišnje. Čak i ako tri pozorišta u jednom gradu rade isti Šekspirov komad, npr. sva tri igraju "Hamleta" u isto vreme, svaki je opet različit.

Ovako popularni glumac Sergej Trifunović "opravdava" kvalitet predstave "Julije Cezar" u kojoj igra Bruta, a koja zahvaljujući odličnoj režiji Kokana Mladenovića i snažnoj glumačkoj igri kompletne ekipe nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Činjenica je da je svako čitanje Šekspira potpuno različito. On je uvek uzbudljiv i mi koji znamo replike napamet u pola noći kad se probudimo, svaki put kad izgovaramo tekst otkrijemo nešto novo. To je materija koja ne može da se savlada - priča Trifunović o predstavi koja je odigrana u srijedu uveče na sceni Narodnog pozorišta RS u čast nagrađenih na Teatar festu "Petar Kočić".

Odgovori na pitanja bili su isprekidani pozdravima sa publikom koja je prilazila Trifunoviću u želji da se fotografiše s njim ili da mu čestita na odličnoj glumačkoj kreaciji.

Klasik svjetske književnosti "Julije Cezar" u rukama ekipe ove predstave vješto pronalazi put do savremene publike postavljajući pitanje revolucije pod svjetla reflektora.

- Džon Lenon je rekao evolucija, ne revolucija. Ova predstava govori o tome kako revolucija zaista jede svoju decu i uvek se završi obratno. Naši junaci su napravili revoluciju da bi skinuli diktatora, a zapravo su ustoličili diktaturu koja je trajala 400 godina. Revolucija ne može doneti ništa dobro, ali to nas ne poziva na uspavanost duha. Naprotiv, mislim da je buđenje duha potrebno - priča Trifunović, a zatim naručuje kafu po sopstvenom receptu detaljno objašnjavajući konobaru kako da mu spremi omiljeni napitak da bi mogao voziti do Beograda.

U međuvremenu se pozdravlja i sa rediteljem Kokanom Mladenovićem kratko sabirajući utiske sa predstave.

- I mi smo imali revoluciju pa nas je dovela u stanje u kakvom se nalazimo danas. "Julije Cezar" je aktuelniji nego ikad i treba da se igra, što mi kažemo, u dva, četiri, šest i osam - nastavlja glumac priču.

Govoreći o liku koji igra, Brutu, povlači paralele između vremena u kojem je radnja smještena i današnjice.

- Kao što je i ovaj tekst koji je napisan pre 500 godina i govori o događajima od pre dve hiljade godina isti i tada i danas, tako je i Brut isti nekad i danas. On je idealista. I ja sam idealista koji je predvodio ljude da ruše Slobu sa likovima koji su postali gori od Slobe - priznaje Trifunović napominjući da publika uvijek odlično reaguje na ovu predstavu prepoznajući u njoj svoje okruženje.

Pozorište, dodaje, još može da utiče na jedan mali segment društva.

- Ljudi nam govore da se često zapitaju posle gledanja predstave. I umetnost generalno još može da utiče na svet - uvjeren je glumac.

Pozorišne festivale vidi kao dobru priliku za publiku koja na taj način može u svom gradu da vidi predstave iz regiona.

Svjestan je, kaže, da glumačka imena, među kojima je i njegovo, prodaju predstavu.

- Radim mnogo novih stvari, a među njima je i predstava o Vladislavu Petkoviću Disu. U njoj ću igrati glavnu ulogu, Disa. Ta uloga će biti izazov, ali za mene su sve uloge izazov, a inače sam ljubitelj poezije - ističe Trifunović.

Osim što sprema nove uloge, ovaj glumac i svira i priznaje da nije ljubitelj razgovora sa novinarima.

- Ne volim da dajem intervjue, to mi je dosadilo, ali znam da je to na neki način moja obaveza - završio je Trifunović svoju priču.

Ceremonija

Svečana ceremonija dodjele nagrada Teatar festa "Petar Kočić" održana je u srijedu uveče, a osim zvaničnih festivalskih nagrada, uručeno je i priznanje "Korak u hrabrost" koje dodjeljuje Radio-televizija Republike Srpske. Ovo priznanje je pripalo Teatru komedija iz Skoplja za predstavu "Trudna priča". Proglašen je i pobjednik konkursa za najbolji originalni savremeni dramski tekst koji je raspisalo Narodno pozorište Republike Srpske. Za najbolji tekst proglašen je "Moleraj" čiji je autor Tihomir M. Stevanović. Kompanija "m:tel" i ove godine podržala je ovaj praznik kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana