Сергеј Трифуновић за Глас Српске: Револуција не може донијети ништа добро

Александра Глишић
Сергеј Трифуновић за Глас Српске: Револуција не може донијети ништа добро

Бањалука - Свако позориште би требало да ради Шекспира једном годишње. Чак и ако три позоришта у једном граду раде исти Шекспиров комад, нпр. сва три играју "Хамлета" у исто време, сваки је опет различит.

Овако популарни глумац Сергеј Трифуновић "оправдава" квалитет представе "Јулије Цезар" у којој игра Брута, а која захваљујући одличној режији Кокана Младеновића и снажној глумачкој игри комплетне екипе никога не оставља равнодушним.

- Чињеница је да је свако читање Шекспира потпуно различито. Он је увек узбудљив и ми који знамо реплике напамет у пола ноћи кад се пробудимо, сваки пут кад изговарамо текст откријемо нешто ново. То је материја која не може да се савлада - прича Трифуновић о представи која је одиграна у сриједу увече на сцени Народног позоришта РС у част награђених на Театар фесту "Петар Кочић".

Одговори на питања били су испрекидани поздравима са публиком која је прилазила Трифуновићу у жељи да се фотографише с њим или да му честита на одличној глумачкој креацији.

Класик свјетске књижевности "Јулије Цезар" у рукама екипе ове представе вјешто проналази пут до савремене публике постављајући питање револуције под свјетла рефлектора.

- Џон Ленон је рекао еволуција, не револуција. Ова представа говори о томе како револуција заиста једе своју децу и увек се заврши обратно. Наши јунаци су направили револуцију да би скинули диктатора, а заправо су устоличили диктатуру која је трајала 400 година. Револуција не може донети ништа добро, али то нас не позива на успаваност духа. Напротив, мислим да је буђење духа потребно - прича Трифуновић, а затим наручује кафу по сопственом рецепту детаљно објашњавајући конобару како да му спреми омиљени напитак да би могао возити до Београда.

У међувремену се поздравља и са редитељем Коканом Младеновићем кратко сабирајући утиске са представе.

- И ми смо имали револуцију па нас је довела у стање у каквом се налазимо данас. "Јулије Цезар" је актуелнији него икад и треба да се игра, што ми кажемо, у два, четири, шест и осам - наставља глумац причу.

Говорећи о лику који игра, Бруту, повлачи паралеле између времена у којем је радња смјештена и данашњице.

- Као што је и овај текст који је написан пре 500 година и говори о догађајима од пре две хиљаде година исти и тада и данас, тако је и Брут исти некад и данас. Он је идеалиста. И ја сам идеалиста који је предводио људе да руше Слобу са ликовима који су постали гори од Слобе - признаје Трифуновић напомињући да публика увијек одлично реагује на ову представу препознајући у њој своје окружење.

Позориште, додаје, још може да утиче на један мали сегмент друштва.

- Људи нам говоре да се често запитају после гледања представе. И уметност генерално још може да утиче на свет - увјерен је глумац.

Позоришне фестивале види као добру прилику за публику која на тај начин може у свом граду да види представе из региона.

Свјестан је, каже, да глумачка имена, међу којима је и његово, продају представу.

- Радим много нових ствари, а међу њима је и представа о Владиславу Петковићу Дису. У њој ћу играти главну улогу, Диса. Та улога ће бити изазов, али за мене су све улоге изазов, а иначе сам љубитељ поезије - истиче Трифуновић.

Осим што спрема нове улоге, овај глумац и свира и признаје да није љубитељ разговора са новинарима.

- Не волим да дајем интервјуе, то ми је досадило, али знам да је то на неки начин моја обавеза - завршио је Трифуновић своју причу.

Церемонија

Свечана церемонија додјеле награда Театар феста "Петар Кочић" одржана је у сриједу увече, а осим званичних фестивалских награда, уручено је и признање "Корак у храброст" које додјељује Радио-телевизија Републике Српске. Ово признање је припало Театру комедија из Скопља за представу "Трудна прича". Проглашен је и побједник конкурса за најбољи оригинални савремени драмски текст који је расписало Народно позориште Републике Српске. За најбољи текст проглашен је "Молерај" чији је аутор Тихомир М. Стевановић. Компанија "м:тел" и ове године подржала је овај празник културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана