Šekspir - najveći dramski pjesnik svih vremena

Srna
Šekspir - najveći dramski pjesnik svih vremena

Bijeljina - Najveći dramski pisac svih vremena Vilijem Šekspir umro je na današnji dan 1616. godine - bio je kontroverzna osoba i autor niza remek-djela, za koja su neki dramaturzi tvrdili da ih on nije napisao, jer su, navodno, iznad nivoa njegovog obrazovanja.

Šekspir je rođen u gradiću Stratford 1564. godine. Otac Džon bio je ugledan i imućan građanin, trgovac-zanatlija i član opštinskog vijeća.


O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. godine Džon Šekspir mogao da plati porodični grb koji prikazuje sokola i koplje. Šekspirov otac izabran je i za načelnika Stratforda.

Vilijem Šekspir učio je u školi latinski, čitao Ovidija, Cicerona, Vergilija, Plauta i Terencija.

Godine 1582. ženi se sa En Hatavej, koja je bila osam godina starija od njega. Dobili su troje djece kćerku Suzan i blizance - Juditu i Hamneta.

Godine 1596. Šekspiru umire sin Hamnet, kome će čuvena drama "Hamlet" biti jedna vrsta posvete.

Nakon smrti oca i majke, Šekspir se iz Londona vraća u svoj rodni grad. Godine 1612. u požaru nestaje tada već čuveno pozorište "Glob", na čijoj su sceni bile premijere najvećih Šekspirovih komada.

Vilijem Šeksir umro je u 52. godini u rodnom Stratfordu, a sahranjen je u lokalnoj crkvi. Godine 1623. postavljena je njegova bista sa natpisom na latinskom:

"Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, a Olimp ga ima".

Te godine, u Londonu je objavljeno prvo izdanje svih Šekspirovih djela.

Posljednji neposredni Šekspirov potomak - unuka Elizabet, kćerka Suzan i Džona Hala, umrla je 1670. godine i loza se ugasila.

Karakteristike Šekspirovog stvaralaštva su sočan, renesansni humor i bogat jezički repertoar.

Kritičari su hvalili i osporavali njegov talenat. Bio je sposoban da prikaže stanja psihičke raspolućenosti i opsesivnosti, te žestoke strasti.

Njegova najpoznatija djela su tragedije: "Hamlet", "Romeo i Julija", "Makbet", "Otelo" , "Kralj Lir", "Ričard Treći", "Antonije i Kleopatra"...

Poznate su njegove komedije: "Ukroćena goropad", "Mletački trgovac", "Kako vam drago", "Uzaludni ljubavni trud", "Mnogo vike ni oko čega"... Pisao je i sonete.

Šekspir je često, zbog snage i izražajnosti svojih drama, bio meta kritičara koji su tvrdili da je samo potpisivao drame koje su pisali drugi obrazovaniji, ljudi "iz sjenke".

Međutim, 22 vodeća svjetska šekspirologa udružila su se da bi napisala knjigu koja dokazuje da je Šekspir neosporan tvorac svih svojih dijela.

Mnogi kritičari navodili su čak 77 drugih osoba koje su potencijalno mogle biti autori ovih drama, a najčešće su pominjali Frensisa Bejkona, Kristofera Marloua i kraljicu Elizabetu Prvu.

Troje istaknutih stručnjaka za Bejkona su, međutim, analizirajući njegove radove, dokazali da je jedino Šekspir mogao da napiše svoje komade.

Tako je mit o Šekpiru preživio, kao i njegovi besmrtni dramski komadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana