Шекспир - највећи драмски пјесник свих времена

Срна
Шекспир - највећи драмски пјесник свих времена

Бијељина - Највећи драмски писац свих времена Вилијем Шекспир умро је на данашњи дан 1616. године - био је контроверзна особа и аутор низа ремек-дјела, за која су неки драматурзи тврдили да их он није написао, јер су, наводно, изнад нивоа његовог образовања.

Шекспир је рођен у градићу Стратфорд 1564. године. Отац Џон био је угледан и имућан грађанин, трговац-занатлија и члан општинског вијећа.


О његовом добром имовинском статусу говори и податак да је 1596. године Џон Шекспир могао да плати породични грб који приказује сокола и копље. Шекспиров отац изабран је и за начелника Стратфорда.

Вилијем Шекспир учио је у школи латински, читао Овидија, Цицерона, Вергилија, Плаута и Теренција.

Године 1582. жени се са Ен Хатавеј, која је била осам година старија од њега. Добили су троје дјеце кћерку Сузан и близанце - Јудиту и Хамнета.

Године 1596. Шекспиру умире син Хамнет, коме ће чувена драма "Хамлет" бити једна врста посвете.

Након смрти оца и мајке, Шекспир се из Лондона враћа у свој родни град. Године 1612. у пожару нестаје тада већ чувено позориште "Глоб", на чијој су сцени биле премијере највећих Шекспирових комада.

Вилијем Шексир умро је у 52. години у родном Стратфорду, а сахрањен је у локалној цркви. Године 1623. постављена је његова биста са натписом на латинском:

"По мудрости Нестор, по генијалности Сократ, по умјетности Вергилије. Земља покрива, народ плаче, а Олимп га има".

Те године, у Лондону је објављено прво издање свих Шекспирових дјела.

Посљедњи непосредни Шекспиров потомак - унука Елизабет, кћерка Сузан и Џона Хала, умрла је 1670. године и лоза се угасила.

Карактеристике Шекспировог стваралаштва су сочан, ренесансни хумор и богат језички репертоар.

Критичари су хвалили и оспоравали његов таленат. Био је способан да прикаже стања психичке располућености и опсесивности, те жестоке страсти.

Његова најпознатија дјела су трагедије: "Хамлет", "Ромео и Јулија", "Макбет", "Отело" , "Краљ Лир", "Ричард Трећи", "Антоније и Клеопатра"...

Познате су његове комедије: "Укроћена горопад", "Млетачки трговац", "Како вам драго", "Узалудни љубавни труд", "Много вике ни око чега"... Писао је и сонете.

Шекспир је често, због снаге и изражајности својих драма, био мета критичара који су тврдили да је само потписивао драме које су писали други образованији, људи "из сјенке".

Међутим, 22 водећа свјетска шекспиролога удружила су се да би написала књигу која доказује да је Шекспир неоспоран творац свих својих дијела.

Многи критичари наводили су чак 77 других особа које су потенцијално могле бити аутори ових драма, а најчешће су помињали Френсиса Бејкона, Кристофера Марлоуа и краљицу Елизабету Прву.

Троје истакнутих стручњака за Бејкона су, међутим, анализирајући његове радове, доказали да је једино Шекспир могао да напише своје комаде.

Тако је мит о Шекпиру преживио, као и његови бесмртни драмски комади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана