Sedmo saborovanje osvićana u Bileći

Ratomir Mijanović
Sedmo saborovanje osvićana u Bileći

Bileća - Međunarodno likovno saborovanje "Simeon Dobrićevski", koje po sedmi put organizuje Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće, otvoreno je sinoć u Galeriji bilećkog Doma kulture.

Na ovom sedmom likovnom saborovanju učestvovaće 18 likovnih umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i iz gradova iz okruženja, kao i tri vajara.

Predsjednik ZK "Osvit" iz Bileće Miodrag Hrnjez Ljumo izrazio je očekivanje da će i ovogodišnje likovno saborovanje iznjedriti vrijedna umjetnička djela.

- Očekujemo da nastane dosta vrijednih djela, bar tri skulpture i više od 30 ulja na platnu, tako da će i ovo saborovanje opravdati očekivanja. Očekujemo da će fundus ZK "Osvit" biti izuzetno bogat, po čemu smo prepoznatljivi i na šta smo ponosni - rekao je Hrnjez.

Akademski slikar iz Paraćina Srećko Zdravković od samog početka likovnog saborovanja u Bileći je njegov učesnik. Zdravković kaže da mu Bileća izuzetno prija, te da ga svake godine hercegovačko podneblje iznova inspiriše za stvaranje vrsnih umjetničkih djela.

- Hercegovina je za mene neistražen prostor. Ovdje je spolja krš i kamen, ali u suštini taj krš i kamen nosi jednu mudrost, snagu, energiju, znanje. Zato se uvijek radujem kada treba da dođem ovdje - istakao je Zdravković.

Likovno saborovanje "Simeon Dobrićevski" biće zatvoreno izložbom u Domu kulture "Jevto Dedijer" u Bileći u subotu uveče, kada će umjetnici predstaviti svoja djela nastala za vrijeme šestodnevnog trajanja kolonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana