Scenska terapija dar za publiku

Cvija Mrkonjić
Scenska terapija dar za publiku

Banjaluka - Premijera predstave "Terapija", u kojoj nastupa mladi glumački par Smiljana Marinković i Bojan Kolopić, napunila je salu Doma omladine u Banjaluci.

Komad rađen po tekstu "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić, u režiji Duška Stanivuka i Belinde Božičković, govori o mladom bračnom paru koji prolazi kroz težak period.

Predstava u produkciji Pozorišta mladih DIS premijerno je izvedena u nedjelju uveče uz smijeh i burne aplauze, a publika je izlazila iz sale ponavljajući replike izgovorene na sceni.

- Lik mlade žene drugačiji je od svih uloga koje sam ranije igrala. Međutim, monologe koje govorim u predstavi mnogo puta sam i sama izgovorila ili čula. Pozitivno je što sam mogla da se poistovetim sa junakinjom predstave, a otežavajuće što je trebalo da "upakujem" iskustva iz privatnog života u dramski lik - kazala je Marinkovićeva.

Dodala je da je najteže bilo pronaći način da se ispriča svima dobro poznata priča o muško-ženskim odnosima. Akteri drame stavljeni su pred imaginarnog porodičnog terapeuta, a razvoj njihove ljubavi prikazan je na šarmantan i duhovit način.

Kolopiću je povjerena uloga mladog ljubomornog supruga, koji poslije nekoliko godina života sa svojom voljenom sve više ulazi u sukobe sa njom.

- Koliko god misli da ne može izdržati u braku sa njom, to više shvata koliko je voli - kazao je Kolopić.

Kao najkomplikovaniji dio rada na "Terapiji" naveo je činjenicu da je kompletan dramski predložak napisan u monolozima, a ima i primjedbu da su uloge uopšteno napisane.

- Ova duodrama predstavlja ženu koja prigovara svom mužu, koji ni u šta ne ulaže previše truda. Kada glumci dobiju ovakve uloge to može biti pozitivno, jer daje slobodu za razmaštavanje. Ali sa druge strane, to nas je na probama dovodilo do tačke kada nismo znali u kom pravcu da nastavimo - kazao je Kolopić i podsjetio da su sva rješenja za predstavu zajednički pronalazili, a da su prvu probu imali sredinom aprila.

Saradnja

- Smiljanu Marinković, koja je student četvrte godine glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, poznajem nekoliko godina, ali ovo je naša prva profesionalna saradnja - rekao je Bojan Kolopić i dodao da su predstavu pripremali u pozitivnoj atmosferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana