Савременом технологијом кроз заборављене звуке у Музеју Републике Српске

Приредила: Миланка Митрић
Савременом технологијом кроз заборављене звуке у Музеју Републике Српске

Бањалука - Савремено промишљање о звуку пружа и продукује разне могућности његове репродукције. Једна од таквих савремених технологија ће бити постављена у просторији у којој ће помоћу генератора осјетљивог на покрет тијела посјетилац моћи да произведе и чује различите висине и боје тонова.

На тај начин можемо да повежемо традиционалне звукове инструмената и савремене технологије у један додатни интерактивни садржај.

Навела је ово виши кустос Музеја Републике Српске Сања Пупац о изложби “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената”, чији је аутор, а која ће бити отворена у уторак у 19 часова у Музеју РС.

Поставка је приређена поводом Дана града Бањалуке, а кроз неколико сегмената ће приказати различите видове приступа примјени традиционалних музичких инструмената и на тај начин публици донијети звуке неких дивних и помало заборављених инструмената.

- Изложба “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената” је првенствено замишљена као едукативна, намијењена свим узрастима и образовним профилима, јер ће кроз призму традиционалних музичких инструмената пружити могућност посјетиоцу да сазна више о нашој материјалној и нематеријалној културној баштини - изјавила Пупчева.

Како је наведено, први дио ове поставке ће приказати традиционалне музичке инструменте из фундуса Музеја РС, који ће бити постављени према органолошкој класификацији.

- Инструменти су изложени на веома ефектан начин и по најновијим стандардима музеологије, у погледу презентације предмета и приближавања експоната публици - навели су из Музеја РС.

Други дио је осмишљен тако да представи учење кроз откривање, као и активно учествовање и непосредан контакт кроз садржај који ће бити приказан на едукативном столу.

- Посјетиоци се помоћу истраживања и игре информишу о распрострањености, изгледу, начину свирања и репертоару традиционалних музичких инструмената које баштини Музеј РС - објаснили су из Музеја РС.

За најмлађу публику је припремљен и трећи дио, у оквиру којег је предвиђен слободан простор за самостално коришћење конструктивних дијелова свакодневних предмета.

- У оквиру тог дијела предвиђен је слободан простор за самостално коришћење конструктивних дијелова предмета из свакодневне употребе, од којих ће дјеца моћи да направе звучне играчке. На тај начин се развија дјечја машта и потпомаже један нови начин разумијевања традиционалне музике и традиционалног градитељства - нагласили су из Музеја РС.

Преношење знања

Изложбу прати двојезични каталог, а њен циљ је преношење знања о традиционалним инструментима.

- Желимо да обогатимо дјечји спознајни свијет новим појмовима и сазнањима у вези са датом темом традиционалних музичких инструмената, те код дјеце развијемо жељу и вољу за свирањем, пјевањем, игром/плесом, музиком, као и културу посјећивања културно-образовних институција попут музеја - објаснила је Сања Пупац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана