Савремени стихови означили крај 95. Шантићевих вечери

Александра Маџар
Савремени стихови означили крај 95. Шантићевих вечери

Мостар - Стихови савремених пјесника одјекнули су на великом степеништу у Старом граду у Мостару и означили крај 95. Шантићевих вечери поезије у овом граду.

Пажљиво припремљен програм и ове године будио је најљепша сјећања на великана српске књижевности и подсјетио да ће његов лик и дјело заувијек живјети као истините опомене на снагу писане ријечи.

Мостарска публика у понедјељак увече са задовољством је уживала у најљепшим мислима претвореним у стихове, које су говорили Ведран Грмуша, Викот Стојкић, Анес Оручевић, Иван Врљић и Елис Бекташ.

Посљедње вече посвећено Шантићу било је у знаку савременог стваралаштва, па су се уз поезију 21. вијека могли чути и тактови савремених мелодија у интерпретацији Бојана Берибаке и Небојше Тимотијевића.

Част да води програм припала је једном од лауреата књижевне награде "Алекса Шантић" Веселину Гаталу.

- И овај пут манифестација је одисала духом Алексе Шантића и читавим његовим бићем, пребивајући у његовом родном граду Мостару и његовој другој кући, Невесињу - рекао је предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", Градски одбор Мостар, Бранислав Рајковић.

Седмодневна манифестација, како је рекао, садржавала је готово све Шантићеве умјетничке изражаје, од поезије, преко музике, до глуме.

Ових дана у Мостару, по ко зна који пут, причало се много о животу Алексе Шантића. Српски академик и пјесник највећа дјела стварао је крајем 19. и почетком 20. вијека. Узори су му били српски писци Војислав Илић и Јован Јовановић Змај, а од страних је највише поштовао Хајнриха Хајнеа. У његовим пјесмама сви они који се проналазе у свијету књижевности могу да осјете емоционални бол, родољубље, љубавну чежњу, али и пркос за национално и социјално угрожен српски народ.

И ове године значајну српску културну манифестацију организовали су Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле", такође из Мостара.

"Емина"

Љубавна поезија Алексе Шантића развила се под јаким утицајем севдалинке, тако да се у његовим стиховима  проналази амбијент који је смјештен у босанске баште пуне бехара, хамама, шадрвана. Таква је и пјесма "Емина", која је ушла у народ и пјева се као севдалинка. Шантићева поезија је базирана на вјеродостојном искуству у стварном животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана