Саша Татић из Српца осваја галерије од Лондона до Дрездена

Дејан Јовичић
Саша Татић из Српца осваја галерије од Лондона до Дрездена

Србац - Млада умјетница Саша Татић из Српца нашла се међу 17 интернационалних умјетника који су изложили своје радове на групној изложби у Дрездену.

Она је представила визуелни перформанс под називом "Тхе Бедроцк" који је добио позитивне критике на прошлогодишњој изложби "Хетеротопија" која је организована у Српској кући у Лондону, а већ годину живи у Берлину.

Татићева је дипломирала прије четири године на Академији ликовних умјетности у Бањалуци, а мастер студије је завршила прошле године у Вајмару на престижном Баухаус Универзитету.

Таленат је усавршавала на програму "Умјетност у јавном простору и нове умјетничке стратегије" и постала стипендиста ДААД - Њемачке академске службе за размјену што јој је додатно омогућило да упозна младе и талентоване личности из цијелог свијета.

- Волим слободу и никада нисам жељела да се ограничим на само један медиј. Поља мојих интересовања су многобројна, те било да се ради о видеу, фотографији, перформансу, инсталацији или цртежу све их легитимно примјењујем прилагођавајући се потребама тренутне идеје - каже Татићева.

Учешће на изложби у Лондону, заједно са још 12 умјетника из Србије и БиХ, омогућило је бољу видљивост умјетничке сцене са наших простора и квалитетније разумијевање социо-економских и друштвених прилика на подручју Балкана.

- На овај начин смо представили различита политичка и културна искуства нашег подручја реактуализујући их у измјештеном простору. Мој перформанс је настао спонтано, у периоду припреме практичног дијела мастер рада, а радња је приказивала копање темеља куће. Овај рад у форми видеа и фотографије бави се поређењем животног статуса кроз генерације, питањима насљедства и нематеријалних вриједности - прича Татићева напомињући да изложба у Дрездену обухвата цјелокупан опус радова базираних на истој тематици.

Њен видео рад "Point of View" добио је награду на филмском фестивалу "60 секунди" у Копенхагену а представљен је и на фестивалу у Рену и укључен у програм бијенала видео-умјетности под називом "Видеопројект" који је одржан у Анжеру.

- Тематика којом се претежно бавим у својим радовима је базирана на личном искуству, у покушају да селектујем специфичне адаптивне вјештине развијене с потребама садашњег времена. У питању су функционални облици понашања који се конструишу на индивидуалном нивоу, али због своје многобројности и све чешће подударности прерастају у масовну појаву која рефлектује одлике транзиционог савременог друштва - каже Татићева.

Иако већ годину дана живи у Берлин, одржава контакте са младим и перспективним умјетницима из Републике Српске и БиХ и истиче добре односе са Музејом савремене умјетности РС

- На нашим просторима се још увијек води нека невидљива борба између равноправног прихватања традиционалних и савремених начина изражавања умјетности. Отварањем новог смјера Мултимедијалне умјетности на Академији умјетности у Бањалуци направљена је добра подлога за велике промјене - сматра Татићева.

Ова година ће јој бити динамичнија него икада, па је тако очекује пет самосталних изложби у Крагујевцу, Сопоту, Ужицама и Београду, а у плану је да од априла до јуна борави у Бечу на умјетничкој резиденцији.

"Апартман"

Саша Татић је са још четворо умјетника из БиХ прије четири године креирала пројекат за популаризацију савремене умјетности и медија "Апартман" који је представљен на четири изложбе у приватним становима у Бањалуци. Овакав алтернативни начин представљања савремене умјетности произашао је из потребе да се реагује на хронични недостатак довољно квалитетних излагачких простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана