Saša Karanović, autor filma Oj, Krajino: Nagrade vode ka snimanju novih ostvarenja

Aleksandra Madžar
Saša Karanović, autor filma Oj, Krajino: Nagrade vode ka snimanju novih ostvarenja

Banjaluka - Nagrada znači da će se čuti za film i da će biti daleko gledaniji nego što bi bez nagrade bio, da neće čamiti negdje na nekom hard disku, kako obično biva.

Ispričao je ovo student četvrte godine filmske režije Akademije umjetnosti u Banjaluci Saša Karanović čiji je film "Oj, Krajino" proglašen najboljim studentskim ostvarenjem na nedavno završenom Sarajevo film festivalu.

Priznanje koje je dobio u Sarajevu, kako kaže, dokaz je da trud koji je uložila čitava ekipa ima smisla.

- Svaki film je kolektivno djelo, koliko god nas teorija autora uvjeravala u suprotno. I ako se ispostavi da ova nagrada vodi ka snimanju još ovakvih kolektivnih djela, onda će mi vjerovatno još više značiti - ističe Karanović.

Složio se da su ovakvi festivali dobra prilika za filmske umjetnike koji su na početku karijere da svoj rad predstave publici, kritici, žiriju.

- Premijere i crveni tepisi su dio koji festivale čini privlačnim, ali prilike za razvoj projekta, za razvoj scenarija, za predstavljanje prvog filma, za obraćanje široj i raznovrsnijoj publici, za razvoj i održavanje same industrije, zbog toga postoje festivali - priča Karanović.

Kada je riječ o inspiraciji za nastanak njegove radničke drame, čija radnja prati Jovana, dobrog čovjeka i radnika koji je kao i svaki dobar čovjek izrabljivan, kaže da je došla slušajući anegdote kolega sa posla koji su godinama radili kao honorarni radnici, ali i iz ličnog iskustva.

- Iako se možda čita kao radnička drama, ja sam je zamislio kao komediju apsurda, vjerovatno komični dio nije došao toliko do izraza. Naslov filma i provlačenje epske Krajine kroz banalni i sitničavi život glavnog lika je trebalo da bude izvor komedije - objašnjava Karanović i dodaje da je tekst za film razvijao na Akademiji sa profesorom Sašom Hajdukovićem.

Velika pomoć, ističe on, bilo mu je i iskustvo banjalučkih glumaca Ljubiše Savanovića, Borisa Šavije i Ane Anđelić.

- Ja sam imao tekst filma, ali ono što je film danas, kada ga gledam, to je nastajalo na probama i na setu, sa glumcima.

Ljubo, Šavija i Ana su mi mnogo pomogli. S obzirom na to da je riječ o studentskom filmu, da ja nemam mnogo iskustva i da se uglavnom ne poznajemo, očekivao sam neki otpor, da će sve mučnije i teže ići. Međutim, od prve probe do zadnje klape oni su imali potpunu posvećenost filmu i tek takav njihov pristup je meni omogućio da uopšte imam ulogu reditelja - priča Karanović.

Osvrnuo se i na stanje u filmskoj produkciji u RS i koliko činjenica da se o njoj malo govori, a još manje ulaže demotiviše mlade umjetnike.

- Malo se govori ne samo o filmu nego i samoj kulturi. Tako će biti dok ne budemo imali kulturnu politiku kao jasan program, kao nečiji program - smatra on.

O pitanju moguće promjene situacije i pitanju motivacije mladih podijelio je svoje pozitivno iskustvo, jer je posljednja tri mjeseca učestvovao kao pomoćnik reditelja na snimanju filma i serije "Meso".

- Imajući to iskustvo na umu i znajući da taj, za nas do sada najveći filmski projekat (i jedini nakon sedam godina) nije jedino što "Buzz consulting" i RTRS imaju u planu, mislim da ima mjesta za nas - naglasio je Karanović.

Osnivanje filmskog centra RS

- Jedan konkretan prijedlog promjene situacije u filmskoj produkciji kod nas je osnivanje Filmskog centra Republike Srpske. Jednostavno, mora postojati zvanično političko tijelo filma, a to bi bio filmski centar. Putem njega bi bila organizovana sva pitanja filma i pitanja svih filmskih radnika. Zemlje koje nas okružuju i koje imaju filmsku industriju, imaju filmske centre - za početak vrlo jednostavno - naglasio je Karanović.

Kreativna ekipa filma

- Pripremu i organizaciju snimanja, kao i samo snimanje je vodio student produkcije na Akademiji umjetnosti Đorđe Vranješ. Za kameru i svjetlo bili su zaduženi Srđan Šipka, Dajan Javorac, Aleksandar Svitić i Zoran Gera.

- Njima mnogo hvala što su mi, iz čistog entuzijazma, izašli u susret i pomogli - kaže Karanović.

Kreacije Aleksandra Ristanovića

- Student četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Aleksandar Ristanović igra ulogu mentalno zaostale osobe koju tumači tako da me ljudi pitaju gdje sam ga našao, ne pretpostavljajući uopšte da je riječ o ulozi. U filmu se pojavljuju i Aleksandar Runjić, Nikola Đeri i Goran Dakić, kome posebno zahvaljujem na saradnji - kazao je Karanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana