Sale pune malih baletana

Aleksandra Madžar
Sale pune malih baletana

Banjaluka - Mnogo je činjenica koje potvrđuju da balet, kao grana umjetnosti u Republici Srpskoj, nema perspektivu, iako je sve veća zainteresovanost djece u Banjaluci da se bave ovom vrstom plesa.

Priliku da se školuju, većinom djevojčice koje su se zaljubile u balet i klasičnu muziku, imaju i banjalučkim plesnim klubovima, ali i "Prvoj baletskoj školi".

Sa ovim mališanima se radi, profesionalno, predano, što je potvrdila i osnivač Baletskog studija "Alegro" Rene Starčević.

- Zaista je velika zainteresovanost za balet. U našem studiju 60 djevojčica, uzrasta od četiri do 12 godina, podijeljeno je razrede i rade po planu i programu novosadske baletske škole - objasnila je Starčevićeva.

 Djeca redovno dolaze i ja uvijek ističem da se za balet odluči poseban karakter i mentalitet djevojčica.

- Balet se prožima i kroz sve ostale plesove, ali mi nemamo dalju mogućnost za školovanje balerina, a i kad bi je odškolovali, ona nema gdje nastupiti - ističe Starčevićeva.

Kompletan baletski ansambl i sve to što čini jednu baletsku predstavu, kako kaže, mnogo je skupo.

- Pratim i zagrebački i beogradski balet i znam da se i oni susreću sa mnogim problemima. To su gradovi u kojima postoji baletska tradicija, a opet je velika borba. Balet je uvijek na rubu opstanka kod nas - kazala je ona.

Ozbiljno o baletu u Banjaluci se, kako kaže, ne može pričati, ali bez obzira na to naglašava da ne treba dići ruke i odustati.

-  Ono što ja mogu da kažem jeste da imamo mnogo talentovane djece i postoji selekcija koja bi zadovoljila kriterijume baletske škole. I baš zbog te djece ne treba odustati, jer je predivan osjećaj gledati sve njih, kako izrastaju u fine djevojke - smatra Starčevićeva.

Veliko interesovanje za balet vlada i u "Prvoj baletskoj školi" u Banjaluci.

- Od velikog je značaja za grad i za Republiku Srpsku uopšte,  jer u Banjaluci, pored Muzičke škole "Vlado Milošević postoji i "Prva baletska škola" - rekla je direktor škole Aleksandra Srdić.

Podsjetila je da je "Prva baletska škola" i prva osnovna škola u sistemu obrazovanja u Srpske.

- Pored osnovnog predmeta (klasičan balet) na prvoj i drugoj godini još dva predmeta: primijenjena gimnastika i kulturna geografija baleta, zato i nosi naziv škola. Djevojčice dolaze svakodnevno na nastavu, suprotno od smjene koju pohađaju u njihovim matičnim školama. Interesovanje je veliko, ali samo uporna i jako disciplinovana djeca ostaju da pohađaju nastavu - priča Srdićeva i dodaje da su prošle godine prvi razred završila dva odjeljenja.

Svoje znanje i iskustvo na učenike prenosi profesor iz Novog Sada, primabalerina i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Dijana Kozarski, a pored nje i dva nastavnika, pripravnice klasičnog baleta.

- Djeca iz naše škole su već nastupala i to u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u parku "Petar Kočić" i na Sajmu porodice, omladine i sporta.  Mislim da je to za prvu godinu i više nego dovoljno. Vodili smo ih i u Sarajevo da gledaju pravu baletsku predstavu i mislim da je ovo samo početak jedne lijepe baletske priče - smatra Srdićeva.

Berioska Camacaro Ballet

U Domu omladine časove održava i balerina Berioška Kamakaro.

- Za sada imamo tri grupe baby balet (od 4 do 7 godina) pre-ballet (od 7 do 9 godina) i Beginners (od 9 do 12 godina).

Škola namjerava da proširi svoje grupe sve do napredne - ispričala je Berioška koja studira "Royal Academy of Dance " u Londonu, tako da članovi "Berioska Camacaro" mogu da se školuju širom svijeta na " Royal Academy of Dance ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana