Sakupljeni plodovi sa Kišovog drveta

Vanja Štrbac
Sakupljeni plodovi sa Kišovog drveta

BANjA LUKA - Nova knjiga Milenka Stojičića "Kiš, uobličenja" predstavljena je u srijedu uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Ova knjiga objavljena je u izdanju Udruženja književnika Srpske, Podružnica Banja Luka.

Predstavljanje Stojičićeve knjige počelo je minutom ćutanja za patrijarha srpskog Pavla.

Autor je rekao da je promociju zamislio kao razgovor sa drugim književnicima o Danilu Kišu. U tom razgovoru izgledalo je kao da je sam Kiš prisutan u vijećnici, a oživjela su ga sjećanja prisutnih, koji su imali priliku za života makar da ga sretnu, ako ne i da porazgovaraju sa njim.

- Stojičić je nastojao da napravi jednu figuru plešući perima drugih pisaca. Ova zanimljiva i čudesna knjiga, snažnim prisjećanjima govori o jednom od rijetkih pisaca, koji je, kao malo ko drugi, poslije smrti izazivao toliku pažnju - rekao je književnik Zdravko Kecman.

Dodao je da su eruditu Kiša mnogi pokušali da uobliče, a Stojičić je uspio da "sakupi, sačini, uobliči i daruje plodove koji su popadali sa kišovskog drveta".

- Ova knjiga je otvorena, nezavršena i svako može da je završi. Ne smatram da sam neko od koga treba tražiti autorska prava - rekao je Stojičić.

Istakao je da se ne smatra niti autorom niti priređivačem, već nečim između to dvoje.

- "Kiš, uobličenja" sastoji se iz tri dijela proze i poezije, a treći dio su primislice - neobične misli o Kišu neobjavljene do sada - naglasio je Stojičić.

Na promociji, osim autora, govorili su i drugi književnici "koautori" knjige "Kiš, uobličenja", kako ih sam Stojičić naziva.

Osim Zdravka Kecmana, o Danilu Kišu pričali su Ranko Risojević, Rado Dimitrijević, Ranko Pavlović i Slobodan Bošković, prisjetivši se svojih susreta sa ovim književnikom.

Književnici mlađe generacije Aleksandra Čvorović, Tanja Stupar-Trifunović, Radomir Mitrić i Zlatko Jurić govorili su o svojim susretima i upoznavanju sa Kišom čitajući njegova djela.

Godišnjica

- Knjiga je objavljena povodom 20 godina od smrti Danila Kiša. Ovaj datum obilježen je širom svijeta raznim kulturnim manifestacijama - rekao je Milenko Stojičić i dodao da je to njegov doprinos obilježavanju ovoga jubileja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana