Сакупљени плодови са Кишовог дрвета

Вања Штрбац
Сакупљени плодови са Кишовог дрвета

БAЊA ЛУКA - Нова књига Миленка Стојичића "Киш, уобличења" представљена је у сриједу увече у вијећници Банског двора Културног центра.

Ова књига објављена је у издању Удружења књижевника Српске, Подружница Бања Лука.

Представљање Стојичићеве књиге почело је минутом ћутања за патријарха српског Павла.

Aутор је рекао да је промоцију замислио као разговор са другим књижевницима о Данилу Кишу. У том разговору изгледало је као да је сам Киш присутан у вијећници, а оживјела су га сјећања присутних, који су имали прилику за живота макар да га сретну, ако не и да поразговарају са њим.

- Стојичић је настојао да направи једну фигуру плешући перима других писаца. Ова занимљива и чудесна књига, снажним присјећањима говори о једном од ријетких писаца, који је, као мало ко други, послије смрти изазивао толику пажњу - рекао је књижевник Здравко Кецман.

Додао је да су ерудиту Киша многи покушали да уобличе, а Стојичић је успио да "сакупи, сачини, уобличи и дарује плодове који су попадали са кишовског дрвета".

- Ова књига је отворена, незавршена и свако може да је заврши. Не сматрам да сам неко од кога треба тражити ауторска права - рекао је Стојичић.

Истакао је да се не сматра нити аутором нити приређивачем, већ нечим између то двоје.

- "Киш, уобличења" састоји се из три дијела прозе и поезије, а трећи дио су примислице - необичне мисли о Кишу необјављене до сада - нагласио је Стојичић.

На промоцији, осим аутора, говорили су и други књижевници "коаутори" књиге "Киш, уобличења", како их сам Стојичић назива.

Осим Здравка Кецмана, о Данилу Кишу причали су Ранко Рисојевић, Радо Димитријевић, Ранко Павловић и Слободан Бошковић, присјетивши се својих сусрета са овим књижевником.

Књижевници млађе генерације Aлександра Чворовић, Тања Ступар-Трифуновић, Радомир Митрић и Златко Јурић говорили су о својим сусретима и упознавању са Кишом читајући његова дјела.

Годишњица

- Књига је објављена поводом 20 година од смрти Данила Киша. Овај датум обиљежен је широм свијета разним културним манифестацијама - рекао је Миленко Стојичић и додао да је то његов допринос обиљежавању овога јубилеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана