Сајам књиге отвара врата

Александра Глишић
Сајам књиге отвара врата

Бањалука - Међународни сајам књиге у Бањалуци у организацији "Гласа Српске" отвориће данас у 17.50 врата за љубитеље писане ријечи, писце и издаваче.

Свечано отварање 22. сајма препуштено је познатом руском пјеснику Вјачеславу Купријанову, а до 18. септембра ова смотра писане ријечи угостиће угледне књижевнике и представити капитална издања водећих издавача из региона.

Купријанов, најпревођенији живи руски пјесник, је и гост Међународних књижевних сусрета, који ће бити одржани у оквиру сајма. Поштоваоци књижевности добиће прилику да се упознају са признатим писцима у оквиру бројних промоција.

Купријанов, осим поезије, пише приче, романе и есеје, а послије објављене књиге на српском језику - "Час пјевања", "Извјештај о анђелу" и "Земљино небо", добио је и награду "Бранко Радичевић".

Да ће се учесницима манифестације ове године придружити још издавачких кућа најавила је руководилац Међународног сајма књиге Петра Ивић.

Она каже да ће посјетиоци сајма моћи да посјете и штанд "Вулкан" издаваштво, које спада у највеће издавачке куће у региону. Из ове издавачке куће поручили су да у Бањалуку долазе са бројним новим насловима различитих жанрова.

Своја издања на сајму ће представити и "Публикум практикум", "Лагуна", "Креативни центар" и Завод за уџбенике из Београда, као и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Као и претходних година, стижу и београдске издавачке куће "Дерета" и "Партенон", своја издања представиће и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Универзитет у Бањалуци и Универзитет Источно Сарајево.

Међу учесницима су "Нова књига" и "Ободско слово" из Црне Горе, "Пчелица" из Чачка, "Глобосино" и "Акиа Мали Принц" из Београда, "Каирос" из Сремских Карловаца и "Бајбук" из Сарајева.

Сусрети писаца

Учесници Међународних књижевних сусрета биће писци из Бугарске, Русије, Литваније, Естоније, Словеније, Хрватске... Они ће имати од двије до три промоције сваког дана током трајања сајма. Овај дио сајамског програма организован је у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана