Сајам књига отвара писац Драган Станић

Срна
Сајам књига отвара писац Драган Станић

Београд - Најзначајнију и најпрестижнију књижевну манифестацију у југоисточној Европи - 61. Међународни београдски сајам књига сутра ће отворити предсједник Матице српске писац Драган Станић, најавили су организатори ове манифестације.

Сајам ће бити отворен у 18.00 часова под слоганом "Књиге у руке", а трајаће до 30. октобра.

Земља почасни гост Сајма биће Иран, а представиће се више од 450 домаћих и иностраних излагача, међу којима ће свој наступ имати и Република Српска на штанду који ће бити у знаку реченице "Идеш ли, роде" Петра Кочића.

Током трајања ове манифестације, премијерно ће бити представљена књижевна издања, а публика ће моћи да присуствује и бројним дискусијама и предавањима о књижевности, издаваштву и актуелном друштвеном тренутку.

Посјетиоци ће моћи да на једном мјесту сагледају цјелокупну овогодишњу домаћу и страну издавачку продукцију и да купују књиге по повољним цијенама.

Земља почасни гост Иран ће представити своју вишевјековну културу и традицију, дјела научника, пјесника, писаца и умјетника, а биће уприличени и књижевни сусрети иранских и српских писаца.

На Сајму ће се представити и издавачи из БиХ, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Чешке и других земаља.

Међу бројним гостима, писцима, преводиоцима, издавачима биће Захар Прилепин, Ерленд Лу, Вил Фирт, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Александра Потер, Румјана Еберт, Маркета Хејкалова, Јани Вирк, Еуген Шуљкин и други.

Предвиђен је и богат пратећи програм, сусрети писаца, издавача, књижара, као и сајамске изложбе као што су "Јасеновац, анатомија заборава", изложбе о српском језику, изложбе ријетких књига Јаше Томића, Петра Кочића, док ће бити уприличени и посебни програми за дјецу.

У оквиру Сајма биће додијељене и традиционалне награде за најбољег издавача године, најљепшу књигу, издавачки подухват године, као и друге награде.

Сајам ће бити затворен у недјељу, 30. октобра, у 12.00 часова, када ће бити извршена примопредаја Отворене књиге амбасадорима Њемачке, Аустрије и Швајцарске, који ће бити почасни гости Сајма књига у Београду идуће године.

Радно вријеме Сајма је од 10.00 до 21.00 часова петком, суботом и недјељом, а остаклим данима до 20.00 часова. Цијена појединачне улазнице је 250 динара, а групне 150 динара, док је цијена паркинга 100 динара по сату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана