Sabirnim centrom otvorena 88. pozorišna sezona

Srna
Sabirnim centrom otvorena 88. pozorišna sezona

Banjaluka - Premijerom predstave "Sabirni centar", rađenoj po istoimenom romanu Dušana Kovačevića, u adaptaciji Ivana Velisavljevića i Marka Misirače, večeras je u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci zvanično otvorena 88. pozorišna sezona.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao premijeri, rekao je novinarima prije predstave da je Narodno pozorište Srpske prestižna kulturna ustanova koja je postala prepoznatljiva i u okruženju, da je ministarstvo podržava kroz redovna primanja, jer je ustanova na budžetu, ali i sufinansira njene određene programske aktivnosti.


"S obzirom na strategiju razvoja kulture, gdje smo planirali i izvjestan rast sredstava u narednom periodu, nadam se da ćemo značajnije podržavati i pozorište, ali i druge kulturne ustanove, jer je kultura vrlo bitna i za razvoj Srpske i za naše prepoznavanje van granica", dodao je Malešević.

On je izrazio nadu da će se u narednom periodu iznađi sredstva da izdvajanja za kulturu dostignu zacrtani procenat, a to je 1,5 odsto od republičkog budžeta.

"Taj iznos bio bi dovoljan da se kultura zaista može finansirati onako kako je to poželjno, s tim da kroz zakone i pravilnike izbacimo iz finansiranja one kulturne ustanove i ona kulturno-umjetnička društva i slično za koje smatramo da ih trebaju finansirati i sufinansirati lokalne zajednice", naveo je Malešević.

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković rekao je da je večerašnja premijera "Sabirnog centra" dobra garancija da će ova ustanova imati predstojeću sezonu bolju nego prethodnu, koja je bila sasvim zadovoljavajuća.

"Očekujem u ovoj sezoni dobre predstave, dobru posjetu, mnogo nagrada, dosta gostovanja. To je potreba ovog pozorišta", naglasio je Novaković.

Večeras su dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u predhodnoj pozorišnoj sezoni, koje su dobili glumac Željko Erkić, glumica Milica Brđanin i predstava "Švajcarska".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana