Sa prevodom za odrasle za 26. rođendan teatra

Aleksandra Glišić
Sa prevodom za odrasle za 26. rođendan teatra

Banjaluka - Premijerom predstave "Sa prevodom za odrasle" 27. decembra DIS pozorište mladih Banjaluka obilježiće 26 godina postojanja.

- Naša nova predstava je zapravo jedan divan generacijski bunt protiv školskog sistema. Rađena je na nespecifičan, vrlo moderan način i očekujemo da će biti hit među mladom publikom. Jako je zanimljiva, ekipa koja je spremala me oduševila - rekao je umjetnički direktor DIS pozorišta mladih reditelj Novica Bogdanović.

Najviše je ponosan na činjenicu da su i ove godine uspjeli da ustanove mjesečni repertoar, što je, kaže, rijetkost za jedno pozorište mladih i da ima redovno predstave na repertoaru dva puta sedmično.

- Divno je to što smo u ovoj godini uspjeli da ostvarimo više od 90 izvođenja u Banjaluci. Imali smo zapaženu premijeru predstavu "Plave ptice" na festivalu u Belgiji - ističe Bogdanović.

Osnažili smo, dodaje, i podmladili ansambl, koji je nastupio na nekoliko značajnih pozorišnih festivala i dobio prve nagrade u svojim kategorijama.

- Važno je što smo puni energije da pravimo još mnogo lijepih stvari. Trudimo se da budemo u duhu vremena u kome živimo, da mladim kreativnim ljudima damo prva saznanja o tome šta je kultura, šta je umjetnost i pozorište. Pa im onda pomognemo da svoju kreativnost usmjere prema pozorišnoj sceni i njihovo stvaralaštvo predstavljamo publici širom regiona i Evrope - kazao je Bogdanović.

DIS je ustanovio i već godinama organizuje Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

- Već dvije decenije smo aktivni na decentralizaciji kulture. Festival omladinskih pozorišta RS je specifičan po tome što svake godine mijenja mjesto održavanja. On je za predstave mladih ljudi predselekcija za strane festivale. Za sljedeću godinu izdvajamo banjalučku premijeru "Plave ptice" čemu se posebno radujemo - naglasio je Bogdanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana