Са преводом за одрасле за 26. рођендан театра

Александра Глишић
Са преводом за одрасле за 26. рођендан театра

Бањалука - Премијером представе "Са преводом за одрасле" 27. децембра ДИС позориште младих Бањалука обиљежиће 26 година постојања.

- Наша нова представа је заправо један диван генерацијски бунт против школског система. Рађена је на неспецифичан, врло модеран начин и очекујемо да ће бити хит међу младом публиком. Јако је занимљива, екипа која је спремала ме одушевила - рекао је умјетнички директор ДИС позоришта младих редитељ Новица Богдановић.

Највише је поносан на чињеницу да су и ове године успјели да установе мјесечни репертоар, што је, каже, ријеткост за једно позориште младих и да има редовно представе на репертоару два пута седмично.

- Дивно је то што смо у овој години успјели да остваримо више од 90 извођења у Бањалуци. Имали смо запажену премијеру представу "Плаве птице" на фестивалу у Белгији - истиче Богдановић.

Оснажили смо, додаје, и подмладили ансамбл, који је наступио на неколико значајних позоришних фестивала и добио прве награде у својим категоријама.

- Важно је што смо пуни енергије да правимо још много лијепих ствари. Трудимо се да будемо у духу времена у коме живимо, да младим креативним људима дамо прва сазнања о томе шта је култура, шта је умјетност и позориште. Па им онда помогнемо да своју креативност усмјере према позоришној сцени и њихово стваралаштво представљамо публици широм региона и Европе - казао је Богдановић.

ДИС је установио и већ годинама организује Фестивал омладинских позоришта Републике Српске.

- Већ двије деценије смо активни на децентрализацији културе. Фестивал омладинских позоришта РС је специфичан по томе што сваке године мијења мјесто одржавања. Он је за представе младих људи предселекција за стране фестивале. За сљедећу годину издвајамо бањалучку премијеру "Плаве птице" чему се посебно радујемо - нагласио је Богдановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана