СПЦ сутра организује изложбу икона у Дубровнику

Срна
СПЦ сутра организује изложбу икона у Дубровнику

Дубровник - Српска православна црквена општина Дубровник организује сутра изложбу икона Светог Влаха, чиме први пут након ратних дешавања "излази у град" изван својих црквених зидина са жељом да се обрати сусједима и покуша дати допринос величању хришћанских вриједности.

Из дубровачке црквене општине најављено је да се изложба икона, сликаних на начин православног Истока, одржава поводом јубиларне 1700. године од мучеништва Светог Влаха заштитника града Дубровника, а чему Српска православна црква /СПЦ/ жели дати свој допринос.

Град Дубровник је позитивно одговорио на ту иницијативу прихвативши да у програм свечаности годишњице Светог Влаха уврсти и православце из овог града.

"Личност Светог Влаха, ранохришћанског мученика из 4. вијека, односно из времена прије велике подјеле у хришћанству, то недвосмислено омогућује", наводе из дубровачке црквене општине.

Изложба ће бити отворена у галерији "Лазарети", а аутори, академски умјетници и иконографи Даријо Станимировић и Стеван Ковачевић, који је и свештеник СПЦ у Дубровнику, путем својих петнаестак радова испричаће ликовну причу о Светом Влаху и православној иконографији.

"Осим икона Светог Парца Дубровачког, посјетиоци изложбе моћи ће да виде и оригиналне новоосмишљене композиције доласка реликвија Светог Влаха из Константинопоља у Дубровник, приказ Светог Влаха као заштитника и ветеринара, те сцена мученичког страдања", наводе из дубровачке Црквене општине.

Изложба ће имати и едукативни карактер, јер ће међу изложеним радовима бити низ ликовних студија које ће заинтересованим казивати о поступку и ликовним рјешењима које баштини православна иконографска традиција.

Вече ће својим присуством и поздравима увеличати и бискуп дубровачки Мате Узинић и Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

За музички дио вечери постараће се Хор смјера за црквену музику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, који ће изводити композиције православне духовне музике, као и гудачки квартет професора Средње музичке школе из Требиња.

Програм почиње у 19.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана