Руске и српске мелодије подигле завјесу у Банском двору

Александра Глишић
Руске и српске мелодије подигле завјесу у Банском двору

Бањалука - Комбинацијом руских и српских композиција које су чиниле репертоар гала концерта у концертној дворани Банског двора Културног центра почела је умјетничка прича "Ехо 'Златног витеза' у Републици Српској".

На наступу одржаном у четвртак увече учествовало је тридесетак руских умјетника, а публика је имала прилику да чује избор из програма овог реномираног филмског фестивала који се од 1992. одржава у Москви.  

Концерт је идеја прослављеног глумца и редитеља, професора Николаја Бурљајава, који је и оснивач фестивала "Златни витез". На сцени Банског двора представили су се солисти и гудачки квартет који су руске и српске пјесме.

Николају Бурљајеву је уручена почасна повеља Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Професору Бурљајеву смо уручили повељу за његове заслуге и изузетан допринос у области развоја аудио-визуелних умјетности. Именован је за почасног професора бањалучке Академије умјетности. На "Ехо 'Златног витеза' у РС" је донио најбоље руске филмове, а надамо се наставку сарадње, у смислу предавања - рекла је декан бањалучке Академије умјетности Санда Додик.

Проректор Универзитета у Бањалуци и професор Академије умјетности Лука Кецман каже да се одржавањем ове манифестације Бањалука уписује на свјетску мапу културних догађања и нада се да ће "Ехо 'Златног витеза'" постати традиционалан. 

Концерту су присуствовале бројне личности из јавног и културног живота Бањалуке и Републике Српске, као и велики број љубитеља умјетности.

Тродневни "Ехо 'Златног витеза' у Републици Српској" обухвата и књижевни и филмски програм, а генерални покровитељ ове манифестације је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Организатор фестивала је бањалучка Академија умјетности.

Програм

- Концерт је донио популаран програм који је био занимљив не само за стручну и музичку јавност него и за шири круг музичке публике. Ово је било заиста занимљиво и носим позитивне утиске са концерта - каже Санда Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана