Ruska arka istinsko umjetničko djelo

Priredila: Mirna Pijetlović
Ruska arka istinsko umjetničko djelo

Los Anđeles - Ljubitelje sedme umjetnosti sigurno će obradovati lista koju je napravio jedan specijalizovani sajt, a donosi pregled filmova koji su u istoriju ove umjetnosti upisani zbog najljepšeg vizuelnog identiteta.

Iako bi svako od nas vjerovatno štošta dodao ili oduzeo ovoj listi shodno istančanim ličnim ukusima za filmsku umjetnost, ne može se osporiti da svaki od ovih filmova barem vizuelno predstavlja pravo remek-djelo.

Prvi na listi je film "Ruska arka", koji je snimljen 2002. godine. Interesantna je činjenica da je ovaj film snimljen iz jednog kadra, a priča govori o jednom od najljepših muzeja na svijetu, "Ermitažu" u Sankt Peterburgu.

Film bilježi tri vijeka ruske istorije - od vremena vladavine cara Petra Velikog, pa do naših dana. Francuski diplomata iz 19. vijeka, koji savršeno govori ruski jezik, šeta hodnicima i dvoranama znamenitog muzeja-dvorca "Ermitaž" u Petrogradu i prolazi kroz različita razdoblja - od početka 18. vijeka i vladavine Petra Velikog, preko kraja tog razdoblja i Katarine Velike, do predvečerja Prvog svjetskog rata i boljševičke revolucije u kojoj su pobijeni članovi porodice Romanov.

Na listi je i film "Menhetn" iz 1979. godine kulturnog reditelja Vudija Alena, a predstavlja svojevrsno ljubavno pismo njegovom omiljenom gradu. Ovo ostvarenje, u kojem pored Alena glume i Dajana Kiton i Meril Strip, imalo je dvije nominacije za "Oskara".

Bilo je neizbježno da se i jedan svevremeni klasik nađe na ovoj umjetničkoj listi, a riječ je o ostvarenju "Građanin Kejn" iz 1941. godine, koji se smatra filmskim prvencem Orsona Velsa.

Priča prati nastojanja jednog novinara da otkrije na šta je Kejn mislio kada je na samrti rekao "pupoljak". Tako istražujući, novinar saznaje detalje o životu jednog ekstremno bogatog i moćnog, i isto toliko nesrećnog čovjeka.

Film koji neodoljivo podsjeća na balet i gotovo svaki kadar predstavlja pravo umjetničko djelo, samo je dio doživljaja kultnog filma Stenlija Kjubrika "2001. Odiseja u svemiru" iz 1968. godine. Pisac scenarija za ovaj film je, pored Kjubrika, i Artur Č. Klark, koji je kasnije napisao i istoimenu knjigu.

Listu upotpunjuje i najbolje djelo Vitorija Storara "Konformista", koje je režirao Bernardo Bertoluči 1970. godine. Ovaj film je beskompromisno otvorio preispitivanje odnosa srednje klase i fašizma.

Pisac Kolin Votkins proveo je četiri godine i proputovao na hiljade kilometara kako bi oživio dječiju maštu, a sve je to prikazao u filmskom ostvarenju "The Fall" iz 2006. godine.

Zanimljiv je i kineski film "Heroj" reditelja Žanga Jimoua iz 2002. godine, koji o istoj priči govori iz nekoliko različitih perspektiva, a svaka od njih je u drugačijem koloritu. Film je osvojio brojna priznanja i nagrade, a bio je nominovan i za "Oskara" u konkurenciji za najbolji strani film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana