Руска арка истинско умјетничко дјело

Приредила: Мирна Пијетловић
Руска арка истинско умјетничко дјело

Лос Анђелес - Љубитеље седме умјетности сигурно ће обрадовати листа коју је направио један специјализовани сајт, а доноси преглед филмова који су у историју ове умјетности уписани због најљепшег визуелног идентитета.

Иако би свако од нас вјероватно штошта додао или одузео овој листи сходно истанчаним личним укусима за филмску умјетност, не може се оспорити да сваки од ових филмова барем визуелно представља право ремек-дјело.

Први на листи је филм "Руска арка", који је снимљен 2002. године. Интересантна је чињеница да је овај филм снимљен из једног кадра, а прича говори о једном од најљепших музеја на свијету, "Ермитажу" у Санкт Петербургу.

Филм биљежи три вијека руске историје - од времена владавине цара Петра Великог, па до наших дана. Француски дипломата из 19. вијека, који савршено говори руски језик, шета ходницима и дворанама знаменитог музеја-дворца "Ермитаж" у Петрограду и пролази кроз различита раздобља - од почетка 18. вијека и владавине Петра Великог, преко краја тог раздобља и Катарине Велике, до предвечерја Првог свјетског рата и бољшевичке револуције у којој су побијени чланови породице Романов.

На листи је и филм "Менхетн" из 1979. године културног редитеља Вудија Алена, а представља својеврсно љубавно писмо његовом омиљеном граду. Ово остварење, у којем поред Алена глуме и Дајана Китон и Мерил Стрип, имало је двије номинације за "Оскара".

Било је неизбјежно да се и један свевремени класик нађе на овој умјетничкој листи, а ријеч је о остварењу "Грађанин Кејн" из 1941. године, који се сматра филмским првенцем Орсона Велса.

Прича прати настојања једног новинара да открије на шта је Кејн мислио када је на самрти рекао "пупољак". Тако истражујући, новинар сазнаје детаље о животу једног екстремно богатог и моћног, и исто толико несрећног човјека.

Филм који неодољиво подсјећа на балет и готово сваки кадар представља право умјетничко дјело, само је дио доживљаја култног филма Стенлија Кјубрика "2001. Одисеја у свемиру" из 1968. године. Писац сценарија за овај филм је, поред Кјубрика, и Артур Ч. Кларк, који је касније написао и истоимену књигу.

Листу употпуњује и најбоље дјело Виторија Сторара "Конформиста", које је режирао Бернардо Бертолучи 1970. године. Овај филм је бескомпромисно отворио преиспитивање односа средње класе и фашизма.

Писац Колин Воткинс провео је четири године и пропутовао на хиљаде километара како би оживио дјечију машту, а све је то приказао у филмском остварењу "The Fall" из 2006. године.

Занимљив је и кинески филм "Херој" редитеља Жанга Јимоуа из 2002. године, који о истој причи говори из неколико различитих перспектива, а свака од њих је у другачијем колориту. Филм је освојио бројна признања и награде, а био је номинован и за "Оскара" у конкуренцији за најбољи страни филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана