Рубен Естлундм шведски редитељ гост Кустендорфа: Људи се све више боје једни других

Глас Српске
Рубен Естлундм шведски редитељ гост Кустендорфа: Људи се све више боје једни других

Мокра Гора - Шведски редитељ Рубен Естлунд, прошлогодишњи добитник "Златне палме" у Кану и шест награда Европске филмске академије, сматра да живимо у веома конфузном свијету у коме константно расте параноја, а људи се све више боје једни других.

Естлунд је тријумфовао на Канском филмском фестивалу, као и на додјели награда ЕФА са својом саркастичном драмом "Квадрат", која је отворила 11. међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" на Мокрој Гори.

- "Квадрат" је дивљи филм. Бави се важним темама, али истовремено настоји да томе приђе са дивље стране. Говори о нашем времену. Живимо у веома конфузном времену. У свијету је више него икада конфликата и ми се осјећамо немоћније - примијетио је Естлунд.

Аутор остварења "Туриста", за који је 2014. године добио награду жирија у канској селекцији "Извјестан поглед", каже да смо више него икад свјесни одговорности коју имамо, али да се не сналазимо у заједничком раду на рјешавању проблема.

Он сматра да је на сваком појединцу да покуша да ријеши проблем, али на неким стварима морамо радити заједно и ту настаје проблем.

- Данас је таква ситуација да ако имате неки проблем који треба ријешити, морате да осмислите ПР кампању од тога како бисте привукли људе и ако та кампања није добра, нико се неће укључити. Такмичење између сиромашних и, на примјер, аутистичних особа у скретању пажње на своје проблеме добија на значају тек у некој маркетиншкој кампањи, што је опасно - упозорио је Естлунд.

На питање да ли је "квадрат" као мјесто повјерења и једнаких права и обавеза за све могућ у реалном свијету, каже да дефинитивно јесте.

- Ако погледате Шведску шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година, имали смо јаку демократску владу и мислим да је то изградило друштво унутар кога је постојало повјерење између појединаца. И даље имамо доста повјерења једни у друге, али се то доста промијенило од 2005. и то треба узети озбиљно јер посљедице могу бити катастрофалне - рекао је Естлунд.

Прослављени редитељ и оснивач "Кустендорфа" Емир Кустурица похвалио је Естлундово остварење "Квадрат", примијетивши да од када је он добио "Златну палму", није било филма који је тако успјешно креирао саркастичну, духовиту, иронијску дистанцу.

- Сарказам и иронија су начин да се укаже на одређене теме и да о њима почнемо да размишљамо на другачији начин. Не прихватам постојећи опис свијета и тражим други начин и то може да се истакне кроз хумор - каже Естлунд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана