Ршумовић ради на филму Живи

Приредила: Мирна Пијетловић
Ршумовић ради на филму Живи

Београд - Перспективни српски сценариста и редитељ Вук Ршумовић добио је прилику да закорачи у свијет европске и свјетске кинематографије у највишем рангу.

Наиме, његов сценарио за филм "Живи" је међу 12 изабраних из цијелог свијета, који ће учествовати у оквиру секције "Script&Pitch" једног од најважнијих европских програма за развој филмских пројеката - "TorinoFilmLab".

"Script&Pitch" је напредни програм за сценаристе и редитеље играних филмова који траје девет мјесеци - од марта до новембра 2016. године.

Изабрани сценарији (за први или други филм) имају могућност да аплицирају за учешће у програму "TorinoFilmLab ФрамеWork" 2017. године, у оквиру којег се додјељују "Production Award" и "Audience Award", али и друге награде. 

Ршумовић, син познатог српског пјесника Љубивоја Ршумовића, протекле године је срца публике, али и стручне критике готово у цијелом свијету освојио филмом "Ничије дете", који је имао премијеру на Филмском фестивалу у Венецији и од тада је награђен са више од 20 награда и признања.

Без обзира на то што говори о тешким темама, филм је оставио јак утисак на публику, како фестивалску, тако и биоскопску.

- Ми смо трауматизовано друштво. И даље смо у стању константног стреса, готово психозе. Скорашња политичка историја донела нам је тектонске поремећаје. Ни свесни нисмо колико то и даље вибрира у друштву. Врло је тешко, а истовремено и неопходно успоставити неку стабилност, систем вредности, покушати живети нормално и неоптерећено. Сви се боримо са гомилом ствари које су егзистенцијалне, које су питање елементарног достојанства и опстанка… Недостају нам морални репери и моралне кочнице који би нас вратили у неку нормалу - казао је Ршумовић о улози и утицају филма на овдашње друштво.

Он сматра да су култура, филм такође, у ствари добри путокази и ослонци на том путу.

- Следбеници Јунгове филозофије кажу да је потреба за ратом и деструкцијом питање архетипа, нешто што постоји у човеку, а управо култура и уметност пацификује и преображава тај архетип у људима - истакао је Ршумовић.

Радионице

Програм се састоји од три резиденцијалне радионице и двије онлајн сесије и прати комплетан процес писања сценарија, нудећи блиску сарадњу и увид у изазове који су дио сваког корака: од идеје и структурирања материјала кроз прву и другу верзију сценарија па све до сусрета са специјалном селекционом комисијом у оквиру "TorinoFilmLab" Филмског фестивала у Торину у новембру ове године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана