Роман о изузетној Дијани Будисављевић у издању Самиздата Б92

Б92
Роман о изузетној Дијани Будисављевић у издању Самиздата Б92

Књига Вилхелма Куеса Дијанина листа прича истиниту причу о изузетној жени Дијани Будисављевић, која је током Другог свјетског рата спровела једну од највећих хуманитарних акција не само на тлу подијељене и окупиране Југославије него и у Европи под окупацијом или доминацијом нацистичке Њемачке. Ријеч је о акцији спасавања више хиљада српске дјеце из логора Независне државе Хрватске.

Акција спасавања српске дјеце из усташких логора у свом пуном обиму отпочела је послије операције њемачких и снага НДХ у Босанској Крајини и на Козари, у јуну и јулу 1942. Послије ужасних покоља током саме операције, десетине хиљада особа свих узраста је депортовано у Јасеновац, највећи усташки концентрациони логор. Велики број заточеника је одмах убијен, док је један број мушкараца и жена упућен у логоре у Њемачкој или Норвешкој, директно или преко логора на Београдском сајмишту. Од жена су прије депортовања одузета дјеца, чак иако се радило о сасвим малим бебама. Тако се почетком љета 1942. у усташким логорима у Јасеновцу, Старој Градишки и околини нашло више хиљада српске дјеце одвојене од родитеља, међу којом је убрзо настао помор од глади и болести. Велика група дјеце је усмрћена отровним гасом у логору Стара Градишка. Потпуно уништење ових малих заточеника спречила је акција коју је водила Дијана Будисављевић, тада већ са широким кругом сарадника.

Одмах након рата припадници Озне од Дијане Будисављевић одузимају комплетну брижљиво вођену картотеку с фотографијама, те јој забрањују даљи рад.

Вилхелм Куес је успио вјерно да дочара оно што је било основно: атмосферу масовних прогона и смрти. Његова књига има изузетан значај за упознавање широке јавности с једним тако важним хуманитарним подухватом какав је спасавање српске дјеце из усташких логора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана