Роман “Зна ли ко енглески” добитник “Златне сове”

Срна
Роман “Зна ли ко енглески” добитник “Златне сове”

Источно Сарајево - Драган Тепавчевић, аутор књиге “Зна ли ко енглески”, добитник је овогодишње Књижевне награде за најбољи необјављени роман “Златна сова”.

На свечаној церемонији, која је организована поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства, вечерас је први пут додијељена награда за најбољу необјављену књигу за дјецу “Совица 2018”, која је припала Ранку Павловићу за дјело “Како се испричала неиспричана бајка”.


Према одлуци жирија, друго мјесто припало је Верославу Ранчићу за роман “Некж се звезде искраду и ноћ крене” и треће Чедомиру Љубичићу за роман “Сјај јужног крста”.

Тепавчевић је рекао новинарима да је његов роман прича о трагању за изгубљеним претком, али и о исељавању Херцеговаца крајем 19. и почетком 20. вијека у Америку.

“То је прича о Херцеговини која је настајала у бројним ратовима. То је једна љубавна прича и три приче о пријатељству и мислим да је то све упаковано у једно добро штиво које ће занимати читаоце”, навео је Тепавчевић, који дуги низ година живи у Аустралији.

Он је истакао да роман има изражену аутобиографску црту, јер је главни јунак један његов предак, који је прије стотињак година отишао преко океана, а у чију кожу се ставио тек оног тренутка када је и сам отишао преко океана и покушао да схвати како је њему било тада, када није знао енглески језик.

Награђени Павловић изразио је задовољство што је постао први добитник награде “Совица”, истакавши да је Завод за уџбенике учинио велику ствар што је конкурсом за ову награду одлучио да подстиче стваралаштво за дјецу, јер је у Републици Српској мало књига и издавачких кућа које се баве дјечијим издаваштвом.

Он је поручио да се само објављивањем добрих књижевних дјела, најмлађа публика може подстаћи да се врати књигама.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Раде Ристовић нагласио је да је “Златна сова” постала препознатљива ван Републике Српске и БиХ, јер су за протеклих шест година, од када је награда покренута, рукописи пристизали из десетак земаља свијета, на шта су у овој издавачкој кући посебно поносни.

Предсједник жирија “Златне сове” Сања Мацура рекла је да су овогодишњи награђени романи веома читљиви, динамични и занимљиви, те да у њима сваки читалац може да нађе нешто за себе.

Она је појаснила да је у конкуренцији за “Златну сову” ове године пристигло око 50 романа, те да је било два круга жирирања.

“У првом кругу смо имали шири избор, а након њега и ужи у којем је било неколико наслова, али ми смо, нажалост, избор морали да сведемо на три романа, иако је било још неколико који заслужују да буду објављени”, додала је Мацура.

Поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства Ристовић је посебна признања за допринос у развоју ове издавачке куће уручио начелнику општине Источно Ново Сарајево Љубиши Ћосићу и директору Републичког педагошког завода Предрагу Дамјановићу.

Посебна признања за допринос у развоју Завода за уџбенике и наставна средства накнадно ће бити уручена предсједнику Републике Српске Милораду Додику, предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић, те министру просвјете и културе Данету Малешевићу.

Промоција романа аутора Драгана Тепавчевића “Зна ли ко енглески” биће одржана сутра у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини, а у четвртак, 6. септембра, у Културном центру Пале.

Роман “Зна ли ко енглески” 10. септембра ће бити промовисан у Парохијском дому у Гацку, а исти дан ће бити представљен и публици у Центру за културу и информисање у Фочи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана