Rok Radiša: Kod pravih reditelja čast igrati i drvo

Aleksandra Madžar
Rok Radiša: Kod pravih reditelja čast igrati i drvo

Banjaluka - Kroz komad "Ja imam talenat" u kojem igram sam, a koji sam i napisao, prepliću se svi problemi sa kojima se jedan mlad glumac i čovek susreće u današnje vreme. Ne bih znao čime sam kupio žiri i publiku. Dao sam sve od sebe.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" mladi glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Rok Radiša, koji je za ulogu u svom autorskom djelu osvojio priznanje za najboljeg glumca na 10. međunarodnom festivalu studentskih pozorišnih scena "Urban fest" u Nišu.

Snagu njegovog talenta prepoznao je žiri festivala, a kako kaže Radiša, priznanje nije ništa drugo nego podržavanje njegovog minulog rada i motiv da se i dalje razvija kao glumac.

Zaljubljenici u pozorišnu magiju imali su priliku da ovog glumca već gledaju na sceni nacionalnog teatra u predstavama "S planine i ispod planine", "Ukroćena goropad" i "Kuhinja".

- Mnogo je bitno da se mladi glumci pojavljuju na ovakvim festivalima, ne zbog nagrada koliko zbog novih poznanstava i potencijalnih saradnji - smatra Radiša.

Komad kojim se predstavio u Nišu nastao je na četvrtoj godini Akademije umjetnosti u Banjaluci, kada je kao student dobio zadatak da napravi mini-monodramu na temu "Moje pozorište".

Mnogo puta publika u Banjaluci, ali i regionu imala je priliku da aplauzom nagradi Radišu za glumačke kreacije u ovoj predstavi.

- Trenutno imam tu čast da radim na predstavi "Mrešćenje šarana" u režiji Egona Savina. Uloga je toliko mala da je neko ne bi spomenuo od srama, ali sam ja počastvovan što radim sa takvim pozorišnim znalcem kakav je Savin. Kod nekih reditelja je muka igrati i Hamleta, a kod pravih ljudi uživanje je igrati i drvo - naglasio je Rok Radiša.

Naslovnu ulogu ostvario je u hit komediji Narodnog pozorišta Republike Srpske "Garsonjera" u režiji Aleksandra Pejakovića.

Premijera, a i svako naredno izvođenje protekli su uz buru aplauza i smijeha, a Radiša je pokazao moć svog talenta u ovom glumačkom izazovu koji zahtijeva njegovo konstantno prisustvo na sceni.

"Kuhinja"

Kaže da je za njega jedna od najboljih stvari, koja mu se kao mladom glumcu desila, prilika da bude dio ansambla komada "Kuhinja" u režiji Mladena Materića.

- Dobio sam šansu da kroz probe i istraživanje "kradem" znanje od svih koji su radili na predstavi. Pre početka rada na predstavi "Kuhinja" mislio sam da sam najbolji glumac na planeti. U toku stvaranja komada sam uvideo koliko zapravo treba da učim i radim - kaže Rok Radiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana