Рок Радиша: Код правих редитеља част играти и дрво

Александра Маџар
Рок Радиша: Код правих редитеља част играти и дрво

Бањалука - Кроз комад "Ја имам таленат" у којем играм сам, а који сам и написао, преплићу се сви проблеми са којима се један млад глумац и човек сусреће у данашње време. Не бих знао чиме сам купио жири и публику. Дао сам све од себе.

Испричао је ово за "Глас Српске" млади глумац Народног позоришта Републике Српске Рок Радиша, који је за улогу у свом ауторском дјелу освојио признање за најбољег глумца на 10. међународном фестивалу студентских позоришних сцена "Урбан фест" у Нишу.

Снагу његовог талента препознао је жири фестивала, а како каже Радиша, признање није ништа друго него подржавање његовог минулог рада и мотив да се и даље развија као глумац.

Заљубљеници у позоришну магију имали су прилику да овог глумца већ гледају на сцени националног театра у представама "С планине и испод планине", "Укроћена горопад" и "Кухиња".

- Много је битно да се млади глумци појављују на оваквим фестивалима, не због награда колико због нових познанстава и потенцијалних сарадњи - сматра Радиша.

Комад којим се представио у Нишу настао је на четвртој години Академије умјетности у Бањалуци, када је као студент добио задатак да направи мини-монодраму на тему "Моје позориште".

Много пута публика у Бањалуци, али и региону имала је прилику да аплаузом награди Радишу за глумачке креације у овој представи.

- Тренутно имам ту част да радим на представи "Мрешћење шарана" у режији Егона Савина. Улога је толико мала да је неко не би споменуо од срама, али сам ја почаствован што радим са таквим позоришним зналцем какав је Савин. Код неких редитеља је мука играти и Хамлета, а код правих људи уживање је играти и дрво - нагласио је Рок Радиша.

Насловну улогу остварио је у хит комедији Народног позоришта Републике Српске "Гарсоњера" у режији Александра Пејаковића.

Премијера, а и свако наредно извођење протекли су уз буру аплауза и смијеха, а Радиша је показао моћ свог талента у овом глумачком изазову који захтијева његово константно присуство на сцени.

"Кухиња"

Каже да је за њега једна од најбољих ствари, која му се као младом глумцу десила, прилика да буде дио ансамбла комада "Кухиња" у режији Младена Матерића.

- Добио сам шансу да кроз пробе и истраживање "крадем" знање од свих који су радили на представи. Пре почетка рада на представи "Кухиња" мислио сам да сам најбољи глумац на планети. У току стварања комада сам увидео колико заправо треба да учим и радим - каже Рок Радиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана