Ријека читалаца на Гласовом сајму књиге

Александра Глишић
Ријека читалаца на Гласовом сајму књиге

Бањалука - Наоружани стрпљењем и великом читалачком глађу, бројни Бањалучани и сви који су посјетили овај град током протеклог викенда направили су праву опсаду "Гласовог" сајма књиге.

Ријека љубитеља писане ријечи слила се у Спортску дворану "Борик", а различити читалачки укуси водили су посјетиоце на штандове који по сајамским цијенама нуде наслове из свих жанрова књижевности, али и стручну литературу и школске уџбенике.

Школараца је било много, млађи у пратњи родитеља, а старији сами тражили су књиге које им недостају за ову школску годину, али и дјела из обавезне лектире. Управо због школске лектире многима је станица била Издавачка кућа "Пчелица издаваштво" из Чачка, која може да се похвали готово свим новим издањима књига које су обухваћене наставним програмом. Са друге стране, и старији су радо застајали и куповали чачанске наслове, привучени мирисом "ђачког доба".

Седмогодишњег Ђорђа срели смо са родитељима како у руци носи азбуку и абецеду коју ће, каже, залијепити на зид своје собе. Његова млађа сестра Јелена још не иде у школу, али је кренула у поход на занимљиве сликовнице.

А рај за љубитеље сликовница су штандови "Вулкан издаваштва",  "Креативног центра" и "Лагуне", гдје малишани могу да бирају наслове за своју прву библиотеку.

Поштоваоци поезије са сајма су отишли са дјелима славних пјесника Јована Дучића, Васка Попе, Милана Ракића. Неки од читалаца куповали су трилогију Мира Вуксановића, коју чине "Семољ земља", "Семољ гора" и "Семољ људи".

Као и претходних година, на свим штандовима међу најтраженијим су биле и аутобиографије славних личности. 

Књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић у суботу је на штанду Издавачке куће "Глобосино Александрија" потписивала своје књиге, а премијерно је представила и нови серијал за дјецу "Ива". 

- Овај серијал је био логичан редослед после књиге "А онда је дошла добра вила". Јер у тој књизи много сам се бавила односом родитеља и деце. Желим да испричам истините приче које ће дотаћи дечје душе и упутити их да постану добри људи. Књигу "Ива и лутка" прво промовишем у Бањалуци, а другу, "Ива и Анђео", представићу на сајму у Београду - рекла је Хабјановић-Ђуровић, додајући да ће и духовни серијал за дјецу ускоро добити другу књигу, послије "Петкане".

"Ива и лутка" послије сајма у Бањалуци неће нигдје бити у продаји до београдског сајма. Популарна књижевница већ годину ради и на новом роману за одрасле, који ће бити прва књига из трилогије у којој ће се појављивати историјске личности.

Сви који су у суботу посјетили сајам имали су прилику да присуствују промоцијама књига у оквиру Других међународних књижевних сусрета - Бањалука 2017. Представљене су књиге Алексеја Вробела, Јана Гавура, Михајла Орловића и Јелине Ђурковић. Читаоци су могли да се упознају и са дјелима Звонка Танеског, Жељка Пржуља, Радослава Милошевића и Миладина Берића.

Већ другу години сусрети су дио сајамског програма. Познатом руском писцу Вјачеславу Купријанову у петак увече је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци додијељена "Награда Међународних књижевних сусрета" за цјелокупно књижевно дјело.

Купријанов је рекао да је ова награда за њега лијепо изненађење, јер долази са српских простора.

- Постоје многи људи са ових простора које сам упознао и који су одиграли битну улогу у мом стваралаштву. Међу њима су пјесници Васко Попа и Миодраг Павловић, па је ово награда и за београдску школу поезије - истакао је Купријанов.

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошеић уручио је Купријанову чланску књижицу Удружења.

"Гласов" сајам књиге, који се ове године одржава 22. пут, отворен је још данас, цијена улазнице је симболична и износи једну марку, а радно вријеме од десет до 20 часова.

Пјесници и порука у боци

Свечано затварање Међународних књижевних сусрета одржано је у суботу увече у ресторану "Сплав" на Врбасу. Пјесници су говорили стихове води и о води. Занимљиво је да је сваки пјесник учесник написао пјесму о води, а све пјесме стављене су у боцу и пуштене низ Врбас. Из Удружења књижевника Републике Српске поручили су да ако неко пронађе боцу било гдје (у њој ће бити и мејл и контакт телефон), очекује га вриједна награда. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана