Riječju odali počast velikom piscu

Cvija Mrkonjić
Riječju odali počast velikom piscu

Banjaluka - Prvi forum besjedništva, kao i književno veče pod sloganom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji - pjesnici Srbije i Republike Srpske" održani su u okviru manifestacije 49. Kočićev zbor u Banjaluci i Beogradu.

Forum je održan u Banskom dvoru kulturnom centru, a besjedilo je osam studenata sa pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda pod mentorstvom profesora Nikole Mojovića.

Mojović je istakao da je govornik onaj ko je dobar čovjek, jer samo dobar čovjek može biti dobar govornik.

- Ne znači da je onaj ko dobro i lijepo govori dobar govornik, jer u istoriji je bilo velikih govornika koji su zloupotrebljavali govor - kazao je Mojović.

Učesnica sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Jelena Komljenović govorila je na temu "Život posveti istini" po citatu rimskog pjesnika Juvenala.

Sanja Lakić sa beogradskog Pravnog fakulteta govorila je o seobama i sudbini naroda koji je 1995. godine prognan iz Republike Srpske te o izbjegličkim kolonama.

- Petar Kočić bio je veliki besjednik i forum besjedništva doprinosi ukupnom kulturnom sadržaju "Kočićevog zbora" - kazao je Vitomir Popović, predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" koje je organizator foruma.

Književno veče održano je u okviru manifestacije "Kočićev dan u Beogradu" u Udruženju književnika Srbije, a pjesnici i pisci iz Srpske i Srbije čitali su svoje stihove i odlomke iz djela u čast velikog pisca.

Stihove su čitali predsjednik Udruženja književnika RS Jovanka Stojčinović-Nikolić, dobitnik ovogodišnje Kočićeve nagrade Slobodan Janković, Ranko Pavlović iz Banjaluke, predstavnik Zavičajnog društva "Zmijanje" Milenko Šarić, kao i Manojlo Gavrilović iz Srbije, te domaćin manifestacije Pero Đurđević. 

- To je dan kada se slavi život velikog pisca i djelo jednog od najvećih srpskih revolucionara - rekla je predstavnik Udruženja književnika Zorica Arsić-Mardarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana