Режисер Саша Карановић за “Глас Српске”: Филм постао народна умјетност

Миланка Митрић
Режисер Саша Карановић за “Глас Српске”: Филм постао народна умјетност

Дигитализацијом људи више и снимају и разводњава се граница између професионалца и аматера. Свима је све доступно. Филм је постао народна умјетност, сви гледају све, што је дивно.

Испричао је ово у разговору за “Глас Српске” бањалучки режисер Саша Карановић, који је недавно на Међународни филмском и музичком фестивалу “Кустендорф” освојио специјалну награду за филм “Костакурта”.

ГЛАС: Можете ли нам рећи нешто више о Вашем филму “Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)”? Одакле идеја и како је настао?

КАРАНОВИЋ: Филм носи поднаслов “Бајка о Сатанкрајини” зато што је постао неки трејлер или мали исјечак другог филма - дугог филма заснованог на истом том свијету, са истим ликовима, који треба да се зове “Сатанкрајина”. Тиче се крајишништва, нас и наше поетике и заснован је на Кочићевој приповијетки “Мрачајски прото”. Задржава неке ликове и донекле структуру приповијетке и њен мрачни поглед на Крајину. Кочић јесте тежак, али није препесимистичан. Ово је стилски недоречена приповијетка, чак модернистичка - нагло се заврши и чудна је. Код Кочића постоји доста модернистичких момената и због тога је занимљив. Филм сам пребацио у модерни период, није Кочићево вријеме, зато што је он имао доста модерног и необичног у себи, и мислим да има пуно потенцијала да се истражи.

ГЛАС: Чиме сте се водили када сте бирали глумце?

КАРАНОВИЋ: Водим се антропологијом и битно ми је да људи изгледају антрополошки тачно и да причају како треба. Глумац мора имати неке физичке предиспозиције. Водећи се тим, наишао сам на Слободана Ћустића, међу многима које сам звао, за кога се испоставило да има то у себи. Такође, наишао сам на Кристину Шиканић и с њом желим да наставим сарадњу и да развијам тај њен лик из филма.

ГЛАС: Да ли планирате да за неке будуће пројекте узимате мотиве из нечега већ познатог, као што је у овом случају био Кочић?

КАРАНОВИЋ: То ми најбоље иде. Ако сам напишем, онда то буде нека пародија и позајмљивање од нечега. Не могу имати одговорност да адаптирам и будем вјеран нечему и нечијем свијету. Ако се поклопи ниво укуса, узимам комаде тога. Сада читам неки наш реализам. Занимају ме занати, а ако желим да сазнам више о неком занату, потребан ми је неко ко је већ прошао кроз то, и онда ми за то требају и предлошци.

ГЛАС: Какве утиске сте понијели са фестивала “Кустендорф”?

КАРАНОВИЋ: По трећи пут сам био тамо, а по други пут сам тамо и радио. Кога год сам питао од људи широм свијета, који су тамо боравили, рекли су да је то гостопримство и домаћинство нешто што то мјесто дефинитивно има, а поготово у филмском смислу. Тамо су искључиво људи из свијета филма, сваки ћошак тог мјеста је посвећен филму и сваки тренутак је посвећен филму и музици. То је прије свега ненормално бајковита атмосфера за свакога ко се окрзне о тај свијет, да има такву концентрацију нечега што сви волимо видјети.

ГЛАС: Колико такав фестивал значи младим ствараоцима?

КАРАНОВИЋ: Много значи. Самим тим што могу ту да дођу и поштују концепт фестивала, а то је да увијек они који треба да ураде велике ствари, они који су већ урадили и који треба да сниме филмове, и они који су већ снимили гомилу филмова, могу да се нађу на једном мјесту и могу да разговарају на равне части о свом занату. То се ријетко гдје дешава. То је фестивал који не обухвата индустрију и није индустријски.

ГЛАС: На “Кустендорфу” сте освојили специјалну награду. Колико је то подстицајно за младог аутора у успону?

КАРАНОВИЋ: Тај фестивал много значи, а значи и чињеница да сте ту, јер је селекција филмова сваке године феноменална. Сама част је бити тамо, поготово ако неко обрати пажњу и каже да је нешто добро и издвоји прилику да вам посебно каже да види нешто у томе.

ГЛАС: Како гледате на продукцију филмова и серија у региону?

КАРАНОВИЋ: Више се ради и има више прилике за посао људима из мог заната. Код нас има више потражње и више мотивације да се ради. Нова технологија, нови израз и нове генерације долазе, самим тим и више садржаја. Ту смо и доста људи ради и гледа се ко како ради и то је увијек здраво и нешто добро ће изаћи из тога.+

Серија “Кости”

ГЛАС: Шта нам можете рећи о припремама серије “Кости”?

КАРАНОВИЋ: Радимо на кастингу и склапамо главну глумачку поставу и сваки дан радимо на томе, да све што боље испланирамо, да то буде што лакше и течније на самом сету. Прича ће бити другачија него у “Месу”, али тицаће се Бањалуке. Читава прича се тиче се наше прошлости, садашњости и будућности и то је идеја трилогије. Серија је антологијска, приче нису повезане и могу лутати у времену и простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана