Retrospektiva Marine Abramobić od septembra u Beogradu

Srna
Retrospektiva Marine Abramobić od septembra u Beogradu

Beograd - Retrospektiva umjetnika Marine Abramović biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu od septembra ove godine do januara 2020. dodine, što će biti svojevrstan povratak ove umjetnice u Srbiju, gdje je posljednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Dogovor o organizovanju retrospektive uspostavio je Muzej savremene umjetnosti, uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično srpskog premijera Ane Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.


Pregovori sa Marinom Abramović započeti su prije više mjeseci, a završeni tokom posjete Brnabićeve Norveškoj u novembru prošle godine.

Brnabićeva i vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umjetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji premijera Srbije zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe "Čistač" Marine Abramović u Umjetničkom centru "Heni Onstad" blizu Osla.

Brnabićeva je lično pozvala Abramovićevu da ponovo, poslije mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

Izložba "Čistač" će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele karijere Marine Abramović, uključujući period stvaranja u Beogradu tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Brnabićeva je naglasila da je izložba Abramovićeve u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu još jedna potvrda nove kulturne politike koju Srbija njeguje.

"Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju", istakla je Brnabićeva.

Ona je je ocijenila da je organizacija ove izložbe u Muzeju savremene umjetnosti poruka i mladim umjetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u Srbiji, a ne samo u inostranstvu.

"Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu", rekla je premijer Srbije.

Vešilac dužnosti direktora Muzeja saveremene umjetnosti Slobodan Nakarada rekao je da je "Čistač" projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak ovog muzeja na svjetsku umjetničku scenu.

Nakarada je dodao da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svjetskih savremenih umjetnika veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umjetnosti.

U septembru 2017. godine su objavljeni memoari Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" na srpskom jeziku u izdanju "Samizdata", uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Beogradske filharmonije.

Marina Abramović /72/ je umjetnica performansa, međunarodnog ugleda.

Slikanjem i crtanjem počela je da se bavi 1960. godine, a studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu od 1965. do 1970. godine. Počela je da istražuje zvučno okruženje za vrijeme poslijediplomskih studija koje je završila na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine kod profesora Krste Hegedušića.

Od 1970. do 1973. godine radila je zvučne instalacije i učestvovala na izložbama u Studentskom kulturnom centru u Beogradu sa ostalim umjetnicima.

Predavala na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu od 1973. godine. Istovremeno se bavila filmom, videom i ritualnim, pročišćavajućim performansima.

Abramovićeva je od 1975. godine živjela u Amsterdamu, a 2005. godine preselila je u Njujork. Od tada živi i radi na relaciji Amsterdam - Njujork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana