Reditelj Mladen Materić: Najvažnije stvari u životu odvijaju se mimo riječi

Aleksandra Madžar
Reditelj Mladen Materić: Najvažnije stvari u životu odvijaju se mimo riječi

Banjaluka - Dolaskom velikog srpskog reditelja sa adresom u Parizu, Mladena Materića, kreativna tišina u kojoj se rađa novi život umjetnosti nastupila je na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Drugi put Materić u nacionalnom teatru postavlja neverbalni komad, koji će premijerno biti izveden 18. oktobra u 20 časova na velikoj sceni teatra. Riječ je o djelu cijenjenog austrijskog književnika Petera Handkea "Časovi tokom kojih ništa nismo znali jedini o drugima".

Materić, koji je osamdesetih godina osnovao "Tetovirano pozorište", u kojem je od početka sa članovima teatra tražio novi pozorišni izraz, ispričao je za "Glas Srpske" ponešto o predstavi, šta to očekuje gledaoce, načinu na koji on promišlja o onome čime se bavi, saradnji sa domaćim glumcima, ali i o poznanstvu sa Peterom Handkeom.

Objasnio je da je Handke ovaj tekst pisao za svoju kćerku, koja se još nije bila ni rodila, da bi joj na neki način objasnio kakav je taj svijet na koji će ona doći.

- Najkraće, ja sam to isto pitanje postavio sebi, a Peter Handke nam je dao slobodu da mi to interpretiramo kako osjećamo. A, kako mi to osjećamo je pokušaj našeg odgovora na to isto pitanje, kakav je ovo svijet u kojem živimo? Naravno pitanje je vrlo teško i prevazišli nas - istakao je Materić.

Predstava je, kako kaže, pokušaj odgovora, ne samo jednog čovjeka već cijelog ansambla, na to pitanje, a za njega lično rad na predstavama je jedan od pokušaja da malo više razumije ono što ga se tiče.

- Tišina i odsustvo riječi nas često podsjete na ono što je najvažnije. A ja i dalje mislim da se najvažnije stvari u našem životu odvijaju mimo riječi. Važnija je blizina i udaljenost, dodir i zagrljaj. Nisu riječi te koje nam daju utjehu, kad nam je ona potrebna, više je to neka prisutnost - naglasio je reditelj.

Ovaj tekst bez riječi, priča Materić, Handke je napisao prije 25 - 30 godina.

- U njemu ne postoji nijedna riječ koja se izgovara. Ukratko, tekst ima 320 pojava ljudi koji dolaze i kojima se događaju male i velike stvari, koje se ne govore. To nije prvi komad koji je on napisao na takav način, da nema dijalog - dodao je Materić.

Za njega je saradnja sa velikim piscem, kakav je Handke, veoma podsticajna.

- To je neka razmjena na visokom nivou zahtjeva, pojedinačno i zajednički. Nekad je bolje kada radite sa drugima, izvuku vas iz vas samih - smatra reditelj.

On je izuzetno zadovoljan sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- Želio sam da radim opet u Narodnom pozorištu RS, jer se u Banjaluci dobro osjećam i jer sam zadovoljan glumcima sa kojima sam radio i sa kojima sada radim - rekao je Materić.

Ono što je posebno značajno i zanimljivo za ovaj komad je činjenica da se predstava radi u koprodukciji sa nekoliko francuskih pozorišta, čiji će predstavnici doputovati na premijeru u Banjaluku, te da će komad iduće jeseni biti igran u Tuluzu u Francuskoj.

Ansambl

Materić je ovaj put uloge povjerio Miljki Brćanin, Vladimiru Đorđeviću, Anji Ilić, Nataši Ivančević, Vedrani Mačković, Ljubiši Savanoviću, Slobodanu Prišiću, Željku Stjepanoviću. Na sceni će svoj talenat pokazati i Ljubiša Savanović, Snježana Štikić, Zlatan Vidović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Aleksandar Stojaković, Rok Radiša, Marija Pijetlović, Boško Đurđević, Andrija Purković i Ivan Perković. Kao i u komadu "Kuhinja", tako će i na ovoj scenografiji raditi Dragana Purković-Macan, zajedno sa Materićem, dok je za kostime zadužena Jelena Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana