Reditelj Kokan Mladenović za Glas Srpske: Glumci dokazuju čuda teatra

Aleksandra Madžar
Reditelj Kokan Mladenović za Glas Srpske: Glumci dokazuju čuda teatra

Banjaluka - Ono što je meni mnogo važnije od ovih nagrada koje namire vašu sujetu je sam Teatar fest. Banjaluka je prvi put uspela da na pravi način upotrebi svoj geografski položaj te da se u selekciji nađu najbolje predstave sjajnih reditelja iz različitih zemalja bivše nam države i da se nađe ono nešto što je dobar presek sezone na sjajnom mestu koje jeste ovaj teatar.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" jedan od najkreativnijih reditelja na domaćoj pozorišnoj sceni Kokan Mladenović, čije su predstave "Kauboji" Narodnog pozorišta Kikinda i "Doktor Nušić" u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, ravnopravno podijelile prvo mjesto na Teatar festu "Petar Kočić 2015".

Nagrađeni komadi, potpuno različite tematike, u salu Narodnog pozorišta RS donijeli su nesvakidašnju pozorišnu atmosferu, sjajnu glumačku igru, dašak inovativnosti i snažne emocije u publici koje su proizvele beskrajno duge i jake aplauze.

- Mnogo mi znače nagrade, jer su to dve dijametralno suprotne predstave. "Dr Nušić" je vrlo angažovana reinterpretacija Nušićevog teksta. To je komad koji govori o našim mentalitetskim devijacijama i kroz formu vrlo angažovanog teatra, uz sjajne songove Marka Šelića Marčela na muziku Irene Popović-Dragović, uz moj lični angažman i angažman glumaca Kruševačkog i Somborskog teatra govori mnogo toga bolnog i neprijatnog o vremenu u kojem mi danas živimo - kazao je Mladenović.

Sa druge strane, podsjetio je da predstava "Kauboji" po tekstu Saše Anočića preispituje svu radost bavljena čudesnim poslom teatra i svu tugu koja je zaleđe tog posla.

- Nije lako baviti se teatrom danas na ovim prostorima. Kada se završi ta iluzija bavljena teatrom, svi mi živimo neke svoje životne priče - dodao je Mladenović, koji je proglašen i za najboljeg reditelja ovogodišnjeg Teatar festa.

Snažna zajednička nit koja ove dvije predstave spaja u jednu umjetničku cjelinu, kako je istakao Mladenović, su glumci.

- Moj sjajni profesor Miroslav Belović govorio je da je u teatru svako čudo dokazivo i moguće, ma kakva avangardna, luda, moderna ili klasična koncepcija bila, samo ukoliko je uspete dokazati na glumcima, a glumci su najsavršenije i najproblematičnije sredstvo u istoriji umetnosti - smatra Mladenović.

Najveći uspjeh za svakog reditelja je, kako kaže, napraviti predstavu u kojoj svi glumci podjednako uživaju i koriste svoje najbolje potencijale.

- U obe predstave postoji vrlo vidna kolektivna svest i polet ansambla da daju najbolje od sebe i ispričaju svoje priče do kraja - naglasio je on.

Mladenovićeve režije poznate su po tome što mnogo pažnje posvećuje glumačkoj igri.

- Završio sam Srednju glumačku školu u Nišu. Iz Banjaluke je sa mnom bio sjajni Novica Bogdanović. Moje srednjoškolsko obrazovanje je glumačko i moja percepcija teatra je kroz percepciju glumca. Mislim da je gluma jedina suštinska umetnost teatra. Rediteljska umetnost kao takva nastaje tek krajem devetnaestog veka, a pre toga ljudi hiljadama godina dolaze da gledaju nekoga kako se pred njihovim očima pretvara u nekog drugog i govori uverljive priče. A publika se smeje, pati, saznaje nešto o svom životu, društvu... - objasnio je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana