Reditelj Jug Radivojević: Strip estetika i provokativna igra mamac za tinejdžere

Mirna Pijetlović
Reditelj Jug Radivojević: Strip estetika i provokativna igra mamac za tinejdžere

Banjaluka - Kada je nekome teatar "zapisan u genima" i kada sa nevjerovatnom količinom strasti govori o pozorištu i sa još većom erupcijom svaki atom snage ugrađuje u svoje rediteljske kreacije, prosto je nemoguće da kao konačan proizvod ne dobijete izuzetno kvalitetno i kosmički kreativno djelo rođeno na naočigled jako običnim daskama pozorišta.

Upravo takav utisak, kada razgovarate s njim, ostavlja reditelj Jug Radivojević, čije su "daske" sve, samo ne obične, a za "Glas Srpske" je ovaj podanik umjetnosti otkrio nekoliko detalja predstave "Tom Sojer", čija je premijera zakazana za 19. februar u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Ovaj reditelj je u svoju biografiju upisao na desetine predstava koje je režirao u velikom broju pozorišta Srbije, Republike Srpske, ali i regiona, a čiji kvalitet potvrđuje isto tako veliki broj značajnih nagrada i priznanja.

Ipak, on uvijek sa istom dozom žara i ljubavi prema svom poslu, kao i sa velikom odgovornošću, pristupa radu na svakoj predstavi pojedinačno, naročito kada je u pitanju najosjetljivija kategorija publike - tinejdžeri.

- Komad "Tom Sojer", čiju je dramatizaciju radila Milica Piletić pre tačno deset godina, Mark Tven je napisao pre 140 godina i to je vrlo interesantan jubilej upravo zbog toga što će se ovom predstavom otvoriti scena za mlade u Dječijem pozorištu RS. Na plakatima za ovu predstavu će stajati 10 plus, a koliko je važno da pravimo predstavu upravo za taj uzrast govori činjenica da su to godine, između ostalih i Toma Sojera, Haklberija Fina, Bena Harpera i Beki Tačer i one prate njihovo odrastanje u jednoj mešovitoj sredini, sredini kauboja i Indijanaca na reci Misisipi - ističe ovaj reditelj.

Sva iskušenja na koja oni u tim godinama nailaze Radivojević smatra da će, s jedne strane, biti edukativna za tu generaciju, a s druge, da će biti dovoljno duhovito i zabavno.

- Pred nama je veoma težak zadatak na koji način privući tinejdžersku publiku u pozorište, jer se poražavajuće malo radi predstava za mlade ljude. Upravo je zato važna ova predstava, odnosno potez da se repertoar zaokrene prema toj mladoj publici, od desete do neke petnaeste godine. Postoje divne priče i odlični komadi koji mogu biti njima namenjeni i veoma je bitno da im damo priliku da imaju zdravo odrastanje u pozorištu, jer živimo u vremenu kada su deca jako otuđena i "žive" na internetu, što sužava njihova interesovanja za prave vrednosti - kaže Radivojević.

Mlade je važno, kao prvo, dovesti u pozorište, a kada ih dovedete, priča Radivojević, morate im ponuditi dobru priču koja će ih zaintrigirati da nastave dalje da idu u pozorište.

- Moramo se poslužiti određenim mudrim metodama da ih dovedemo u teatar. Pokušavam da jednim atraktivnim čitanjem komada ispunim taj cilj. Predstava će se igrati i na sceni i u gledalištu. Imaćemo zahvat koji bi mogao da bude pun pogodak, jer do sada niko od reditelja nije primenio ovakav koncept rada na predstavi - otkriva nekoliko detalja Radivojević.

On kaže da želi da junake do te mjere približi današnjoj generaciji kako bi se oni dovoljno identifikovali sa njima i prepoznali sebe u nekim situacijama, pa nakon što izađu iz pozorišta prepričavaju te događaje, prenose drugima i na koncu generacijski prihvate ovaj koncept.

- Mislim da je celokupan koncept predstave provokativan i zanimljiv i da će ta neposredna igra među njima samima, u publici, biti nešto što će ih dodatno podstaći da budu češći posetioci teatra - ističe Radivojević.

Kada je u pitanju ansambl, pored već dokazanih glumaca, u predstavi će igrati tri izuzetna mlada glumca. Tu su Ivan Perković, koji će igrati Toma Sojera, u ulozi Haklberija Fina je Dragan Vučić, a u ulozi Bena Harpera je Milan Trninić.

- Zadržao sam epohu kao jedan okvir u kojem se događa ova priča, pogotovo u tom jednom rukopisu Misisipi estetike gde provejava duh kauboja i Indijanaca. Upravo ono što je za njih karakteristično, smatram da će biti interesantno gledaocu, odnosno generaciji kojoj je blizak strip, što bi možda moglo dodatno da bude plus kod ciljane publike - priča reditelj.

Interesantne kostime je radila mlada Jelena Savić, a za kompozicije je zadužena Kristina Kovač.

- Bilo mi je bitno da upravo Kristina radi muziku, jer je ona vrlo važan segment u predstavi - naglašava Radivojević, koji na kraju našeg razgovora nije krio veliko uzbuđenje, ali i očekivanja pred premijeru u Banjaluci.

Povratak u Banjaluku

- Posle sedam godina sam se sa velikom radošću vratio među ansambl Dječijeg pozorišta RS. Uvek sa radošću dolazim u Banjaluku zato što su i Dječije pozorišta RS, ali i Narodno pozorište RS, gde sam režirao Gogoljevog "Revizora", kuće sa velikim tradicijama i ozbiljnim ansamblima, kao i kreativnom energijom koja je uvek na visokom nivou - rekao Jug Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana