Редитељ Југ Радивојевић: Стрип естетика и провокативна игра мамац за тинејџере

Мирна Пијетловић
Редитељ Југ Радивојевић: Стрип естетика и провокативна игра мамац за тинејџере

Бањалука - Када је некоме театар "записан у генима" и када са невјероватном количином страсти говори о позоришту и са још већом ерупцијом сваки атом снаге уграђује у своје редитељске креације, просто је немогуће да као коначан производ не добијете изузетно квалитетно и космички креативно дјело рођено на наочиглед јако обичним даскама позоришта.

Управо такав утисак, када разговарате с њим, оставља редитељ Југ Радивојевић, чије су "даске" све, само не обичне, а за "Глас Српске" је овај поданик умјетности открио неколико детаља представе "Том Сојер", чија је премијера заказана за 19. фебруар у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Овај редитељ је у своју биографију уписао на десетине представа које је режирао у великом броју позоришта Србије, Републике Српске, али и региона, а чији квалитет потврђује исто тако велики број значајних награда и признања.

Ипак, он увијек са истом дозом жара и љубави према свом послу, као и са великом одговорношћу, приступа раду на свакој представи појединачно, нарочито када је у питању најосјетљивија категорија публике - тинејџери.

- Комад "Том Сојер", чију је драматизацију радила Милица Пилетић пре тачно десет година, Марк Твен је написао пре 140 година и то је врло интересантан јубилеј управо због тога што ће се овом представом отворити сцена за младе у Дјечијем позоришту РС. На плакатима за ову представу ће стајати 10 плус, а колико је важно да правимо представу управо за тај узраст говори чињеница да су то године, између осталих и Тома Сојера, Хаклберија Фина, Бена Харпера и Беки Тачер и оне прате њихово одрастање у једној мешовитој средини, средини каубоја и Индијанаца на реци Мисисипи - истиче овај редитељ.

Сва искушења на која они у тим годинама наилазе Радивојевић сматра да ће, с једне стране, бити едукативна за ту генерацију, а с друге, да ће бити довољно духовито и забавно.

- Пред нама је веома тежак задатак на који начин привући тинејџерску публику у позориште, јер се поражавајуће мало ради представа за младе људе. Управо је зато важна ова представа, односно потез да се репертоар заокрене према тој младој публици, од десете до неке петнаесте године. Постоје дивне приче и одлични комади који могу бити њима намењени и веома је битно да им дамо прилику да имају здраво одрастање у позоришту, јер живимо у времену када су деца јако отуђена и "живе" на интернету, што сужава њихова интересовања за праве вредности - каже Радивојевић.

Младе је важно, као прво, довести у позориште, а када их доведете, прича Радивојевић, морате им понудити добру причу која ће их заинтригирати да наставе даље да иду у позориште.

- Морамо се послужити одређеним мудрим методама да их доведемо у театар. Покушавам да једним атрактивним читањем комада испуним тај циљ. Представа ће се играти и на сцени и у гледалишту. Имаћемо захват који би могао да буде пун погодак, јер до сада нико од редитеља није применио овакав концепт рада на представи - открива неколико детаља Радивојевић.

Он каже да жели да јунаке до те мјере приближи данашњој генерацији како би се они довољно идентификовали са њима и препознали себе у неким ситуацијама, па након што изађу из позоришта препричавају те догађаје, преносе другима и на концу генерацијски прихвате овај концепт.

- Мислим да је целокупан концепт представе провокативан и занимљив и да ће та непосредна игра међу њима самима, у публици, бити нешто што ће их додатно подстаћи да буду чешћи посетиоци театра - истиче Радивојевић.

Када је у питању ансамбл, поред већ доказаних глумаца, у представи ће играти три изузетна млада глумца. Ту су Иван Перковић, који ће играти Тома Сојера, у улози Хаклберија Фина је Драган Вучић, а у улози Бена Харпера је Милан Трнинић.

- Задржао сам епоху као један оквир у којем се догађа ова прича, поготово у том једном рукопису Мисисипи естетике где провејава дух каубоја и Индијанаца. Управо оно што је за њих карактеристично, сматрам да ће бити интересантно гледаоцу, односно генерацији којој је близак стрип, што би можда могло додатно да буде плус код циљане публике - прича редитељ.

Интересантне костиме је радила млада Јелена Савић, а за композиције је задужена Кристина Ковач.

- Било ми је битно да управо Кристина ради музику, јер је она врло важан сегмент у представи - наглашава Радивојевић, који на крају нашег разговора није крио велико узбуђење, али и очекивања пред премијеру у Бањалуци.

Повратак у Бањалуку

- После седам година сам се са великом радошћу вратио међу ансамбл Дјечијег позоришта РС. Увек са радошћу долазим у Бањалуку зато што су и Дјечије позоришта РС, али и Народно позориште РС, где сам режирао Гогољевог "Ревизора", куће са великим традицијама и озбиљним ансамблима, као и креативном енергијом која је увек на високом нивоу - рекао Југ Радивојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана