Редитељ Исидора Гонцић: Младим умјетницима недостаје храбрости

Александра Маџар
Редитељ Исидора Гонцић: Младим умјетницима недостаје храбрости

Београд - Приметила сам да сви генерацијски имамо једну посебну бољку, да се бојимо да пробамо. Да се плашимо грешака и лако одустајемо. Уместо да ризикујемо, уместо да се усавршавамо, оптерећени смо успехом, јер, нажалост, заиста неуспех скоро увек значи и немогућност даљег рада.

Испричала је ово за "Глас Српске" млада и талентована редитељка из Београда Исидора Гонцић осврћући се на младе умјетнике у свијету позоришта у којем и она сама до сада врло успјешно корача.

- Да би се исказала креативност потребни су услови. У случају позоришта потребно је имати идеју која ће окупити људе, идеју која ће свима омогућити да се уметнички остваре. Сматрам да је оно што недостаје само храброст  - истакла је Гонцићева.

Редитељка која је на сцену Атељеа 212 поставила велико дјело још већег румунског и француског писца "Ћелава пјевачица" сматра да млади умјетници имају довољно простора да искажу своју креативнот на домаћој културној сцени.

- Мислимо да свака могућа грешка одређује нашу даљу судбину. Заиста, будимо реални, живот јесте суров. Али, мислим да има довољно простора за све, само кад бисмо престали да кукамо. Наравно да нема пара, нико нас не зарезује јер смо млади, али то се неће променити и немамо ништа од самосажаљења. Хајде да покушамо, па нек и погрешимо, млади смо, нема везе - додала је Гонцићева.

Признала је и да је велика одговорност на самом почетку редитељске каријере ухватити се у коштац са Јонесковим дјелом.

- Имала сам невероватну трему до самог краја, то нико није ни знао. Борили смо се са тим да откријемо, прочитамо и прикажемо како ми сада и овде видимо Јонесков свет и читаву његову филозофију. Пред нама се отворило потпуно ново значење овог класика авангарде. Речи су добиле ново значење. Престале су да буду бесмислене и почели смо да их препознајемо свуда око нас. Свет апсурда тако почео је да поприма обрисе реалности - нагласила је она.

Прилику да погледа овај комад имала је публика у Бањалуци, на овогодишњем Међународном фестивалу младог глумца "Заплет 06" у Градском позоришту "Јазавац".

- Долазак на Фестивал био је мој први долазак у Бањалуку и потпуно сам очарана. Чак ме ни киша није спречила да се прошетам и видим све што могу. Публика је била дивна. Ту врсту концентрације у гледалишту нисмо још доживели - истакла је Гонцићвева.

У Бањалуци је имала прилику да погледа само представу "Седам и по" која је била копродукција Народног позоришта Републике Српске, Атељеа 212 и новосадског позоришта Úјвидéки сзíнхжз.

- То ми је било довољно да схватим да су то изванредни глумци, посвећени послу и велики професионалци са специфичном снагом глумачког израза, другачијом енергијом коју ја нисам имала прилике да видим нигде другде - нагласила је умјетница.

Буле Гонцић

Отац ове редитељке је познати српски глумац Светислав Буле Гонцић, а Исидора не крије је да позив њеног оца утицао на један од њених животних путева.

- Одрасла сам практично у позоришту. У нашој кући све је некако повезано са позориштем и пријатељи и забава и прави посао. И непрестана прича о позоришту. Тако да је мој одлазак на Факултет драмских уметности био некако природна ствар. Али, бити кћерка глумца је заиста мач са две оштрице. Имам утисак да се од мене стално очекује више, што је потпуно погрешно - каже Исидора Гонцић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана