Reditelj Goran Radovanović: Mladi u RS žele da snimaju filmove

Cvija Mrkonjić
Reditelj Goran Radovanović: Mladi u RS žele da snimaju filmove

Banjaluka - Mladi umetnici moraju da veruju u ono što rade i da krše pravila. Umetnost se ne uči u školi, zato treba da budu ono što jesu i da daju svoj lični pečat. Suština dokumentarnog filma je u uglu posmatranja autora.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" beogradski reditelj Goran Radovanović, koji je u Banjaluci vodio radionicu dokumentarnog filma za mlade autore u okviru projekta "Filming the Other". Program koji je završen juče organizovala je banjalučka "Vizart film" produkcija.

Reditelj dokumentarca "Enklava" koji govori o životu Srba u enklavama na Kosovu, čija će premijera biti na beogradskom Festu sljedeće godine, nesebično je podijelio svoje znanje sa mladim autorima u Banjaluci. 

- Svi učesnici radionice su sjajni. Posebno mi je drago što mnogi od njih dolaze iz manjih mesta. Iznenađen sam kvalitetom i obrazovanošću mladih ljudi u Srpskoj i njihovom željom da se bave dokumentarnim filmom - kaže Radovanović, koji je snimio i igrani film "Hitna pomoć" kao i dokumentarac "Uz Fidela do kraja".

Ističe da ova radionica omogućava direktan put do profesionalnog filma.

- Važno je da svi koji žele da uđu u svet sedme umetnosti primenjuju filmska pravila na svoj, specifičan način, tako će biti prepoznatljivi - savjetuje reditelj koji je nagrađivan za dokumentarne radove "Kasting" i "Pileći izbor".

Za "Enklavu", koju će publika u Srpskoj takođe vidjeti sljedeće godine, kaže da će sigurno izazvati mnogo emocija kod gledalaca.

- Voleo bih da televizijska premijera istovremeno bude u Srbiji, Srpskoj i na Kosovu. Nije mi bio cilj da se kroz ovaj film bavim određenim čovekom. Snimajući dokumentarce nikada ne manipulišem ljudima, već idejama - otkriva Radovanović.

Dva glavna lika u filmu su dječaci različitog uzrasta. Interesantno je da su sva četiri dječaka koji igraju u "Enklavi" odabrani u školama iz kosovskih enklava.

- Decu smo izabrali na osnovu intuicije, malo rada i njihovog karaktera. Nije bilo jednostavno s njima raditi, ali rad s najmlađima je i lep zbog njihove spontanosti - ispričao je Radovanović.

Iako iza sebe ima nekoliko ostvarenja, kaže da ne može odrediti gdje pronalazi inspiraciju za filmove, ali da se ona vjerovatno krije u njegovom obrazovanju, moralu, vaspitanju i opštem krugu interesa.

"Duka fest"

Za banjalučki filmski festival studentskog filma "Duka fest", na kojem je prije dvije godine bio član žirija, Goran Radovanović kaže da može stati rame uz rame sa sličnim smotrama širom svijeta.

- Banjaluka je odličan centar artikulisanih pametnih i mladih ljudi. Tu se osećam kao kod kuće, sve mi je blisko - kaže Goran Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana