Редитељ Џон Вотс, за Глас Српске, о наставку мега популарног филмског серијала: Маска Спајдермена пристаје сваком човјеку

Александра Глишић
Редитељ Џон Вотс, за Глас Српске, о наставку мега популарног филмског серијала: Маска Спајдермена пристаје сваком човјеку

Сви воле Спајдермена и желе да их нови филм подсјети на то. Повратком кући овај јунак се враћа у свијет којем припада, а ја сам хтио да покажем зашто је он најбољи суперхерој свих времена. Сигуран сам да сви људи могу да се замисле у Спајдерменовој маски.

Овако размишља амерички редитељ Џон Вотс, који потписује режију новог наставка о човјеку-пауку, филма "Спајдермен: Повратак кући", а за "Глас Српске" говорио је како је изгледало снимање овог остварења.

- Морам подсјетити да је Спајдермен био огромно откриће када се појавио у стриповима шездесетих година, јер нико раније није представио такав необичан свијет. И учинили су га толико увјерљивим, реалистичним и забавним ликом да сам се једноставно хтио вратити његовим коријенима на такав начин - каже Вотс чији је филм у бањалучки Синеплекс "Палас" стигао прошле седмице и једно је од најгледанијих остварења.

Напомиње да је на почетку снимања овог филма јасно разграничио шта неће понављати из претходних наставака. Ипак, био је свјестан да неке детаље из историје серијала не може да избјегне. 

- Ако нам се током снимања нешто чинило познатим, покушавали да то замијенимо нечим новим и занимљивим. Жељели смо да преко овог филма људима покажемо ствари које никада раније нису видјели и да их одведемо на путовање на којем нису били. За мене као редитеља то је био велики изазов - прича Вотс.

Спајдермен, додаје редитељ, још мора да повремено лети, али морао је да смисли нешто што прије није радио.

- Онда сам рекао екипи: Хајде да уклонимо зграде и да човјека-паука смјестимо у предграђе, видјећемо како ће се тамо понашати. Запитао сам се шта би наш херој урадио ако би на располагању имао само једну зграду? Све су то били забавни путеви до коначне приче - присјетио се редитељ.

Открива да његови омиљени филмови припадају различитим жанровима - од свега помало.

- Најбоље је од свих жанрова узети понешто. Некада је то интересантно, али може бити фрустрирајуће и стресно - каже Вотс.

Радећи нови филм највећу инспирацију пронашао је у игри са главним ликом што је доживио као један вид умјетничке слободе.

- Пошто смо моја екипа и ја настављали почетну причу, нисмо морали да правимо додатна објашњења и да причамо оно што већ сви знају. Једноставно смо се забављали идејом о петнаестогодишњаку који постаје суперхерој - испричао је редитељ који је за улогу Питера Паркера - Спајдермена ангажовао глумца Тома Холанда.

Не крије да је био пријатно изненађен Холандовим глумачким умијећем, али и његовом радном дисциплином.

- Том је изузетан, шармантан и талентован, али и технички прецизан глумац. Никада нисам срео двадесетогодишњег момка који је тако професионалан - прича Вотс уз напомену да је Холанд  правио мале измјене градећи лик Спајдермена,

За овог редитеља одличан глумац представља и некога ко у руци има прецизни инструмент за стварање квалитетног филма.

 - Понекад сам говорио: Томе, да ли можеш опет то поновити, али са мање узбуђења? Он би само рекао: У реду" и тако би урадио. Волим компликоване покрете камере и дуге сцене. Зато рад са глумцем који може извести све позиције у сцени звучи као остварење сна. То много олакшава редитељски посао - признаје Вотс.

Стрип

"Спајдермен или Човјек паук" је суперхерој из стрипа издавачке куће "Марвел". Аутори стрипа су сценариста Стен Ли и цртач Стив Дитко. Лик се први пут појавио у стрипу августа 1962. и временом је постао један од најпопуларнијих, најдуготрајнијих и комерцијално најуспјешнијих суперхероја широм свијета. Овај серијал је на стрип-сцену донио лик Питера Паркера, Спајдерменовог алтер ега, средњошколца са чијим су се "страховима од одбацивања, неприлагођеношћу и усамљеношћу" млађи читаоци лако могли идентификовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана