Raskoš boja bogate umjetničke zbirke Likovne kolonije Rakani izložena u Banjaluci

Aleksandra Glišić
Raskoš boja bogate umjetničke zbirke Likovne kolonije Rakani izložena u Banjaluci

Banjaluka - Dio bogatog i vrijednog fundusa Likovne kolonije "Rakani" dostupan je posjetiocima Kamene kuće na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Izložba djela koja su nastala na ovoj koloniji svečano je otvorena u utorak uveče u organizaciji Banskog dvora Kulturnog centra. Svi koji žele mogu da pogledaju izložbu do 6. aprila, svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

Kolonija "Rakani", koja datira još od 1985. godine, jedna je od najznačajnijih likovnih kolonija koje se organizuju u Republici Srpskoj, a održava se u Rakanima pored Novog Grada. U protekle tri decenije ugostila je više od 200 likovnih umjetnika, a njena umjetnička zbirka broji oko 500 radova.

Osnivači kolonije su Boško Karanović i akademik Stojan Ćelić. U kolekciji su zastupljeni radovi autora poput Momčila Antonovića, Branka Miljuša, Vladete Živkovića, Vese Sovilja, Ratka Lalića, Božidara Damjanovskog, Ljubomira Perčinlića, Zvonimira Nikolića, Olge Đorđević, Milana Marina, Radomira Kneževića, Mersada Berbera, Stojanke Đorđić-Nikolić, Vesne Knežević, Novaka Demonjića.

U fundusu su i radovi Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Borjane Mrđa, Radoslava Tadića, Nikole Zaklana i plejade mlađih autora koji se danas dokazuju na likovnoj sceni.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da budemo domaćini izložbe Likovne kolonije "Rakani", koja se svojim kvalitetom u proteklim decenijama uspješnog održavanja profilisala kao visoko reprezentativna likovna kolonija u regionalnim okvirima - rekao je otvarajući izložbu direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Izložba je do sada postavljana 37 puta i nekoliko hiljada posjetilaca pogledalo je ovu zbirku.

- Mi u Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu, zajedno sa suosnivačem kolonije, opštinom Novi Grad, prepoznajemo i trudimo se da svake godine uslovimo što bolje odvijanje kolonije. Likovna kolonija "Rakani" jedna je od najposjećenijih manifestacija kod nas i ona nas čini poznatom destinacijom na kulturnoj mapi regiona - kaže direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad Dražen Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana