Раскош боја богате умјетничке збирке Ликовне колоније Ракани изложена у Бањалуци

Александра Глишић
Раскош боја богате умјетничке збирке Ликовне колоније Ракани изложена у Бањалуци

Бањалука - Дио богатог и вриједног фундуса Ликовне колоније "Ракани" доступан је посјетиоцима Камене куће на тврђави Кастел у Бањалуци.

Изложба дјела која су настала на овој колонији свечано је отворена у уторак увече у организацији Банског двора Културног центра. Сви који желе могу да погледају изложбу до 6. априла, сваког радног дана од 10 до 18 часова.

Колонија "Ракани", која датира још од 1985. године, једна је од најзначајнијих ликовних колонија које се организују у Републици Српској, а одржава се у Раканима поред Новог Града. У протекле три деценије угостила је више од 200 ликовних умјетника, а њена умјетничка збирка броји око 500 радова.

Оснивачи колоније су Бошко Карановић и академик Стојан Ћелић. У колекцији су заступљени радови аутора попут Момчила Антоновића, Бранка Миљуша, Владете Живковића, Весе Совиља, Ратка Лалића, Божидара Дамјановског, Љубомира Перчинлића, Звонимира Николића, Олге Ђорђевић, Милана Марина, Радомира Кнежевића, Мерсада Бербера, Стојанке Ђорђић-Николић, Весне Кнежевић, Новака Демоњића.

У фундусу су и радови Раденка Милака, Младена Миљановића, Борјане Мрђа, Радослава Тадића, Николе Заклана и плејаде млађих аутора који се данас доказују на ликовној сцени.

- Велико нам је задовољство што смо у прилици да будемо домаћини изложбе Ликовне колоније "Ракани", која се својим квалитетом у протеклим деценијама успјешног одржавања профилисала као високо репрезентативна ликовна колонија у регионалним оквирима - рекао је отварајући изложбу директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Изложба је до сада постављана 37 пута и неколико хиљада посјетилаца погледало је ову збирку.

- Ми у Културно-образовном центру у Новом Граду, заједно са суоснивачем колоније, општином Нови Град, препознајемо и трудимо се да сваке године условимо што боље одвијање колоније. Ликовна колонија "Ракани" једна је од најпосјећенијих манифестација код нас и она нас чини познатом дестинацијом на културној мапи региона - каже директор Културно-образовног центра Нови Град Дражен Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана