Ранку Рисојевићу награда Пјесма над пјесмама

Срна
Ранку Рисојевићу награда Пјесма над пјесмама

Мркоњић Град - Бањалучком књижевнику Ранку Рисојевићу уручена је вечерас награда "Пјесма над пјесмама" за 2017. годину коју додјељује мркоњићки "Клуб умјетничких душа" поводом 16. Међународног конкурса љубавне поезије о теми "Носталгија љубави".

Награда је Рисојевићу додијељена за пјесму "Она" и цјелокупан љубавни опус, а одлуку је донио жири чији је предсједник Радмило Радовановић, те чланови Матија Бећковић и Слободан Ћоћкало.


Рисојевић је рекао да је идеја ове награде изврсна и велика, јер је љубав покретач свега живог, што је посебно доминантно код човјека.

"С једне стране, имамо путену, тјелесну љубав, а с друге ону јевањђеоску, љубав према другим људима, која је као милосрђе. И између тога двога се смјестила пјесма велика жПјесма над пјесмамаж, која већ 2000 година представља недоумицу, зашто ће она у Библији, а не бави се црквеним стварима, него световним", додао је Рисојевић.

Он је додао да су многи велики пјесници створили поезију из губитка вољене особе или немогућности да буду са вољеном особом и да све те могућности представљају велико поље поезије.

"Клуб умјетничких душа" је поводом Дана заљубљених организовао књижевно вече на којем су, осим Рисојевића, пјесме читали и други награђени пјесници.

На 16. Књижевни конкурс, који је "Клуб умјетничких душа" расписао прије мјесец дана о теми "Носталгија љубави", пријавила су се 352 аутора са 1.690 пјесама из свих дијелова бивше Југославије, из Бугарске, Македоније, Шведске, Аустрије, Аустралије, Јапана, Њемачке, Новог Зеланда.

Предсједник "Клуба умјетничких душа" Слободан Ћоћкало рекао је да је овај конкурс постао препознатљив и да сваке године имају све више заинтересованих.

"Имамо три старосне категорије у вредновању - дјеца, младе наде и афирмисани пјесници. Ово је прилика да и они анонимни покажу свој рад и таленат. Све награђене пјесме ће се наћи у жЗборнику љубавне поезијеж, а до сада их је објављено шест", навео је Ћоћкало.

Он је нагласио да је за 16 година на овом конкурсу учествовало 2.176 пјесника са 7.689 пјесама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана