Ранко Павловић: Приче израсле из слова

Мирна Пијетловић
Ранко Павловић: Приче израсле из слова

Бањалука - Радознала дјевојчица Јана, у бродићу од половине орахове љуске, запутила се Сновидним океаном и послије дуге пловидбе зауставила на обали острва Невидово, у градићу Причин. На том острву живе само дјеца, којој родитељи са сусједног острва сваког јутра чамцима довозе оно што им је потребно за тај дан.

Детаљ је ово из нове књиге бањалучког књижевника Ранка Павловића "Причинило се у Причину" која је недавно изашла из штампе, као и збирка пјесама "Нова планета".

- Дјеца су смислила једну занимљиву игру: ископају рупу, засију једно слово и ту израсте прича. Тако је и у збирци "Причинило се у Причину", уз Јанину помоћ из моје имагинације израсло тридесет кратких прича, таман толико колико српска азбука има слова. Трудио сам се да приче буду занимљиве, бајковите, па и шаљиве - казао је Павловић за "Глас Српске".

Како је истакао, читаоци ће из прича сазнати како се може завршити жабљи факултет, шта раде голубови писмоноше у ери СМС порука и електронске поште, како се осјећа школски распуст када га позову у школску клупу, колико је мркла ноћ у Недођији, шта се догађа врапцу Џивџану кад хоће да пред славујем одржи цјеловечерњи концерт...

- Збирка "Нова планета" има нешто више од седамдесет пјесама различитих мотива и тема. Дјеца у игри, породици и школи, природа, радозналост која нема граница, пјесме које саме себе пишу - то су само неке појаве које сам покушао да уобличим у стихове, такође се трудећи да у њима има што више духовитости, јер то млади читалац воли - истиче Ранко Павловић.

Како је рекао Павловић, мудри Душко Радовић је рекао да за дјецу треба писати исто као и за одрасле, само - мало боље!

- У томе је, дакле, суштина: најмлађим читаоцима треба нудити само вриједна књижевна остварења, а то пред ауторе, рецензенте, уреднике и издаваче ставља крупне обавезе. Треба објављивати само добре књиге, писати о њима у штампаним и говорити у електронским медијима, организовати добро осмишљене посјете писаца школама, јер сусрет дјеце са писцима подстиче интересовање за читање и развијање љубави према књизи - казао је Павловић и додао да је Републици Српској потребна специјализована издавачка кућа за књиге за дјецу.

Додао је да су илустрације, али само умјетнички вриједне, веома значајне за дјечију књигу.

- Оне морају на неки начин бити надоградња онога што је писац рекао или желио да каже. Нажалост, издавачи имају мало новца па често штеде на илустрацијама, чиме дјеца остају ускраћена за још један умјетнички доживљај - закључује Ранко Павловић.

Нова дјела

- Управо прегледам отисак лектирног избора прича за дјецу под насловом "Машта на туфнице" који ће се појавити до краја године. Пошто пишем и за одрасле, завршавам збирку пјесама и збирку врло кратких прича, а ускоро би код једног издавача у Србији требало да се појави мој роман "Бронзана рука" - најавио је Ранко Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана