Radost ispunila mališane

Aleksandra Madžar
Radost ispunila mališane

Banjaluka - Zvuci violine učenika Muzičke škole "Vlado Milošević" na ulazu u Dječije pozorište RS uveli su posjetioce u čarobnu bajku satkanu od mašte i snova koja će se moći udahnuti i na XIII Međunarodnom pozorišnom festivalu za djecu u Banjaluci.

Veseli smijeh djece, roditelji koji pokušavaju da na trenutak umire iskrenu dječiju radost, nestrpljenje da program počne, uzvici i spontani aplauzi ispunili su Dečije pozorište RS u nedjelju uveče na otvaranju Međunarodnog pozorišnog festivala, koji je otvoren do četvrtka.

Da su djeca najveće bogatstvo i oni koji svojim nevinim pogledima vraćaju vjeru u dobro pokazali su osmjesi na licim svih prisutnih dok su svoje koreografije izvodili najmlađi polaznici Baletskog studija "Alegro".

Raskošnim glasom još jednom je sve prisutne očarala mlada operska diva Miljana Brezičanin u pratnji pijanistkinje Sanje Čolić-Zelić.

Ponos nije krio ni direktor Dečijeg pozorišta RS koji je srdačno pozdravio sve prisutne i istakao da je u njihovu kuću snova i kulture početkom festivala ušla čista radost.

- Mogu da kažem da smo i pored veoma teške situacije koja je došla zajedno sa poplavama uspjeli da u Banjaluku dovedemo veoma dobre i kvalitetne predstave. Svi zajedno daćemo sve od sebe da gosti koji dolaze iz svijeta ponesu najljepše utiske i da požele ponovo da dođu kod nas u goste - rekao je Bjelošević.

Napomenuo je da je veoma bitno da i oni kao domaćini izvedu jednu predstavu, a riječ je o komadu "Guliver u zemlji Liliputanaca" kako bi gosti imali priliku da vide šta oni rade i šta nude svjetskoj pozorišnoj sceni za najmlađe.

U konkurenciji za najbolju predstavu ove godine takmiči se deset pozorišta iz sedam zemalja. Na domaćim pozorišnim daskama predstaviće se glumci iz Venecije, Budimpešte, Bugarske, Srbije, Niša, Subotice, Crne Gore i Mostara. U centru pažnje ove godine su lutkari iz Mađarske.

Da festival nesumnjivo predstavlja vrh međunarodne razmjene u domenu kulturnih dešavanja u Srpskoj potvrdio je ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija koji se takođe obratio posjetiocima.

Poslije svečanog otvaranja, vrata pozorišne sale su se otvorila, a na sceni su nastupili glumci Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte koji su oživjeli mađarsku epsku priču "Matej, dječak sa guskama". Režiju za ovaj komad potpisuje

Atile Fige. Drugi dan festivala izvedena je zanimljiva  predstava "Stop" Mikropudijum teatra iz Budimpešte. Komad je bez riječi, u pratnji klasične muzike i izvodi se lančano u trajanju od tri do pet minuta. Mališani su uživali i u životnoj priči siromašnog ćumurdžije Petra Munka koju je izveo ansambl Pozorišta lutaka iz Mostara, kao i u kultnoj bajci "Alisa u zemlji čuda" koju su oživjeli glumci iz Niša.

"Pinokio"

Pozorišna priča o malom anđelu "Kako uhvatiti zvijezdu" Mini-teatra iz Ljubljane biće izvedena danas u dva termina, u devet i 11 časova. Za 12 časova zakazana je  repriza predstave "Stop" u maloj sali Dječijeg pozorišta RS, dok će se u isto vrijeme na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS izvesti komad "Pinokio" Dječijeg pozorišta iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana